Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Witam serdecznie, pracownikiem mojej firmy jest Amerykanin, 13 marca konczy mu sie karta pobytu wydana na 1 rok, dostal przedluzenie zezwolenia na prace na 2 lata, niestety zapomnial o terminie 45 dniowym w celu przedluzenia karty pobytu i spotkanie ma umowione dopiero na 16 marca. Pytanie, czy gdy skonczy mu sie karta pobytu 13 marca , moze zostac w Polsce po uplywie jej waznosci na podstawie ruchu bezwizowego? Wlecial do Polski z wakacji miesiecznych w Nowym Jorku 30 stycznia - w momencie wlotu do Warszawy mila wazna karte pobytu. Czy konieczny jest jego wylot 13 marca ze stefy Schengenm i powrot po 13 marca. dziekuje za informacje

Odpowiedź

Nie, Pana pracownik nie może zostać w Polsce po 13 marca, aby poczekać na wyznaczone spotkanie.

- Jego pobyt byłby nielegalny, ponieważ podstawą pobytu była wiza krajowa typu D, a nie ruch bezwizowy - informuje przedstawiciel Zarządu ds. Cudzoziemców Komendy Głównej Straży Granicznej. - Zasada o ruchu bezwizowym daje cudzoziemcom prawo do pobytu w Polsce bez wizy w ciągu trzech miesięcy od daty wjazdu do Polski, nie od daty wygaśnięcia innego tytułu pobytowego (np. wizy). Z dniem wygaśnięcia wizy cudzoziemiec po prostu traci prawo do pobytu w Polsce

Zgodnie z ustawą o cudzoziemcach fakt nielegalnego pobytu sam w sobie byłby też podstawą do odmowy udzielenia kolejnego zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony i wydania karty pobytu.

- W tej sytuacji konieczny jest wylot cudzoziemca z Polski przed 13 marca i powrót po 13 marca - informuje Straż Graniczna.

Cudzoziemiec nie musi opuszczać strefy Schengen. Wystarczy, że odwiedzi Niemcy, Czechy albo inny kraj ościenny (w ramach strefy Schengen to będzie nawet łatwiejsze). Ponieważ najprawdopodobniej nie będzie poddany kontroli paszportowej i nie będzie miał stempla w paszporcie potwierdzającego fakt przekroczenia granicy, na dowód opuszczenia Polski i ponownego wjazdu powinien zachować bilet lotniczy, promowy lub kolejowy czy inny, który będzie dowodem przekroczenia granicy. Warto, aby ten bilet był imienny.


Data odpowiedzi:

2010-02-19 15:09:10

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii