Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Mój partner mieszka w Polsce prawie 4 lata i co roku musial przedluzac karte pobytu o kolejny rok. Jeżeli wezmiemy ślub cywilny to czy bd mogl sie ubiegac o staly obyt?

Odpowiedź

O zezwolenie na pobyt stały cudzoziemiec może ubiegać się po pięciu latach legalnego pobytu w Polsce.

Kalkulacja tych lat pobytu jest jednak niejednoznaczna - na przykład w przypadku, gdy cudzoziemiec przebywał w Polsce na podstawie zezwolenia wydanego z powodu studiów, jako pobyt w Polsce zalicza się tylko połowa tego okresu.

Podstawa wydania zezwolenia ma w tym przypadku ogromne znaczenie - na przykład do 'legalnego pobytu w Polsce' nie zalicza się w ogóle zezwolenie na pobyt wydane cudzoziemcowi w celu połączenia z rodziną (np. nastolatkowi, który otrzymał zezwolenie na pobyt w Polsce, aby towarzyszyć swojej matce, która w Polsce pracuje). Aby sprawdzić czas oczekiwania na możliwość uzyskania zezwolenia na osiedlenie się w Polsce najlepiej z kompletem dokumentów związanych z dotychczasowym pobytem w Polsce zgłosić się do prawnika, na przykład w organizacji pozarządowej.

Trzy lata po ślubie Pani mąż zyskałby też prawo ubiegania się o polskie obywatelstwo, co definitywnie regulowałoby jego prawo do pobytu w Polsce.


Data odpowiedzi:

2010-02-03 21:26:45

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii