Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Witam.Wziąłem ślub z obywatelką Rosji. Ślub odbył się w Rosji. Żona przyjechała do mnie i mieszkamy razem. Natychmiast wystąpiliśmy o Kartę pobytu czasowego.Po 3 miesiącach kazano nam czekać jeszcze kolejne trzy. Żona z pierwszego małżeństwa posiada córkę. Jak możemy doprowadzić żeby córka przyjechała i została już z nami.Nam kazano wystąpić o wizę w ambasadzie polskiej na 3 miesiące (na podstawie zaproszenia)-co natychmiast oczywiście zrobiliśmy. Niestety ambasada zwleka z wydaniem takiej wizy ponieważ żąda dokumentu o który może w Rosji wystąpić tylko żona. Ona zaś nie może wyjechać z Polski ponieważ dawno już skończyła się jej wiza turystyczna i najprawdopodobniej miała by poważne problemy z powrotem.Możliwe to będzie dopiero po uzyskaniu Karty pobytu czasowego.Z rozmów wiem że taka procedura może trwać nawet rok.Niestety żona zaczyna już "odchodzić od zmysłów" na samą myśl o tym.Czy jedynym rozwiązaniem jest nasz wyjazd do Rosji i życie tam ? Czy nie ma innej drogi. Co będzie jeżeli córka przyjedzie z wizą turystyczną na 7 dni i tu pozostanie. Czy będzie mogła pozostać w Polsce i wystąpić o Kartę pobytu czy też zostanie wydalona ? Proszę o jakąś radę.

Odpowiedź

Pana żona może wystąpić o zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony dla córki - w ramach tzw. łączenia rodzin.

Wówczas córka żony mogłaby przyjechać do Polski bez wizy - ale na podstawie otrzymanego zezwolenia. Niestety, uzyskanie tego zezwolenia dla córki również trwa.

Wyjazd żony z Polski może rzeczywiście pociągnąć za sobą niedogodności - choć jako małżonka obywatela polskiego nie może być ukarana za nielegalny pobyt. Nie otrzyma więc decyzji o wydaleniu z Polski ani nie będzie wpisana do rejestru cudzoziemców niepożądanych na terytorium Polski. Będzie mogła wrócić do Polski na podstawie wizy wydanej np. na podstawie zaproszenia od Pana (CZASEM sam akt ślubu wystarczy, ale różnie bywa). Ambasada może też wydać wizę na podstawie informacji o udzieleniu żonie zezwolenia na pobyt czasowy.


Data odpowiedzi:

2010-02-08 15:29:59

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii