Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Jestem w związku małżeńskim z Hindusem o ponad 3 lat. Na razie posiada on kartę pobytu na czas oznaczony, ale dążymy do tego, by mąż otrzymał polskie obywatelstwo. Moje pytanie brzmi czy nasz wspólny wyjazd do Irlandii nie zniweczy naszych starań? I czy oboje będziemy mogli podjąć tam legalną pracę?

Odpowiedź

Przede wszystkim, przez pół roku po Państwa trzeciej rocznicy ślubu Pani mąż ma prawo ubiegać się o polskie obywatelstwo w uproszczonej procedurze. Jeśli mąż chce uzyskać polskie obywatelstwo, powinien złożyć wniosek w tej sprawie w ciągu tego czasu, później będzie trudniej, mąż będzie musiał spełniać dodatkowe wymagania.

Przepisy wymagają, aby cudzoziemiec przebywał w Polsce przez dwa lata bezpośrednio przed złożeniem wniosku o obywatelstwo. Nie mówią natomiast o obowiązku pobytu w Polsce podczas rozpatrywania wniosku (co nota bene może zająć dwa-trzy lata).

Państwa nieobecność mogłaby być niekorzystna, gdyby Urząd potrzebował skontaktować się z Państwem w czasie trwania procedury i nie mógł tego zrobić - sprawę może jednak rozwiązać zadbanie o kontakt z Państwem, np. za pośrednictwem ustanowionego przed wyjazdem pełnomocnika.

Z praktyki wiemy też, że sprawa może wyglądać różnie w różnych województwach - proponuję kontakt z Urzędem Wojewódzkim tam, gdzie składaliby Państwo wniosek.

Jeśli chodzi o możliwość wyjazdu do Irlandii, Pani mąż może ubiegać się o specjalną wizę rodzinną do Irlandii. Weryfikujemy jeszcze, czy ta wiza daje prawo do pracy - zapraszamy do tej odpowiedzi wkrótce, uzupełnimy tę informację.


Data odpowiedzi:

2010-01-12 16:04:53

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii