Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Jestem w Polsce już od ponad 10 lat od czerwca 2006 roku mam status rezydenta WE, w kwietniu ożeniłem się dziewczyną ze swojego kraju, przyjechaliśmy do Polski i w związku z połączeniem się z rodziną ona dostała pobyt czasowy na rok, niedługo potem dostała pracę, od miesiąca nam się urodziło dziecko w Polsce, z tego co się orientuję ja muszę czekać jeszcze 2 lata że by móc złożyć o obywatelstwo polskie... - jakie szanse i po jakim czasie ma moje dziecko na dostanie pobytu stałego lub status rezydenta (rozumiem, że obywatelstwo to dopiero po uzyskaniu go przeze mnie) - jakie szanse i po jakim czasie ma moja żona dostać status pobytu stałego lub rezydenta...

Odpowiedź

W imieniu dziecka może Pan (nawet powinien, jak najszybciej) złożyć wniosek o zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony - na podstawie łączenia z rodziną. Dziecko otrzyma zezwolenie na pobyt na okres do dwóch lat. Następnie to zezwolenie będzie mogło być przedłużone na kolejne okresy do dwóch lat (jeśli będą Państwo mieszkać w Polsce w tym czasie nie powinno być z tym problemów).

- Gdy dziecko będzie miało polską kartę pobytu pięć lat, będzie Pan mógł wystąpić w jego imieniu o status rezydenta - informuje Barbara Mingin, specjalistka Wydziału Spraw Cudzoziemców Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego.

Pana żona będzie mogła ubiegać się o inną formę legalizacji pobytu po spełnieniu wymagań ustawy o cudzoziemcach. Będzie więc mogła wystąpić o zezwolenie na osiedlenie się praktycznie tylko wtedy, gdy Pan otrzyma polskie obywatelstwo.

Po pięciu latach legalnego pobytu w Polsce będzie natomiast mogła wnioskować o status rezydenta (spełniając dodatkowe kryteria posiadania źródła dochodu i ubezpieczenia). Do tego czasu Pana żona może legalizować swój pobyt w Polsce przedłużając zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony.


Data odpowiedzi:

2009-11-18 14:16:00

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii