Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ZWERYFIKOWANA, zgodna z bieżącym stanem prawnym

Pytanie

Dzien dobry, w pazdzierniku 2014wyszlam za maz w Polsce za obywatela RPA. w grudniu zlozylismy wniosek o legalizacje jego pobytu w Polsce. Maz od grudnia przebywa w Polsce, ja pracuje dla Unii poza granicami RP I UE. Dzisiaj dowiedzialam sie ze maz nie dostanie karty z mojego powodu, gdyz pracuje za granica. Przebywam w Polsce regularnie, co 2 msce na miesiac. Maz przyjezdza do Polski na wizie juz od ponad 2 lat. Od 2 msc chodzi na kurs jez. polskiego w oczekiwaniu na karte.Prosze o porade, co robic w takiej sytuacji. Dziekuje

Odpowiedź

Moim zdaniem - odwołać się od decyzji Wojewody do II instancji - czyli Urzędu do spraw Cudzoziemców. Prosze pamiętać o dotrzymaniu terminu - na złożenie odwołania mają Państwo dwa tygodnie (proponuję sprawdzić termin w decyzji).

Trudno jednak powiedzieć, jaka będzie decyzja Urzędu w tej sprawie. Rzeczywiście bowiem, zgodnie z polską ustawą o cudzoziemcach, zezwolenie na pobyt czasowy jest wydawane cudzoziemcowi wtedy (w kontekście związku małżeńskiego), gdy małżonkowie wspólnie zamieszkują w Polsce. W odwołaniu trzeba by więc argumentować, że mimo regularnych nieobecności w Polsce spędza tu Pani regularnie dużo czasu, w Polsce ma Pani "centrum życiowe" i Polskę traktuje jako główne miejsce zamieszkania. Pani sytuacja jest dość nietypowa. Nie wiadomo, jak ustosunkuje się do niej Urząd. Może warto, by skorzystała Pani z pomocy prawnika przy konstruowaniu odwołania - polecamy np. prawników Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka albo Stowarzyszenia Interwencji Prawnej.

Pewnym wyjściem może też być inne rozwiązanie - wnioskowanie o zezwolenie na pobyt w Polsce w oparciu o inne przesłanki niż Państwa małżeństwo - np. wspomniany kurs języka polskiego. Warunki do uzyskania zezwolenia w takiej sytuacji są nieco inne - ale być może w Państwa sytuacji byłoby to dobre rozwiązanie.

Więcej informacji o wnioskowaniu o zezwolenie na pobyt z powodu nauki - w linku poniżej.

Zobacz także

legalizacja pobytu - inne okolicznosci

Data odpowiedzi:

2015-03-18 21:39:05

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii