Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Witam! Mam 2 pytanie odnośnie uzyskania obywatelstwa polskiego. 1.Aktualnie jestem obywatelką Armenii, od 5 lat posiadam kartę stałego pobytu, jestem na III roku pedagogiki studiów niestacjonarnych a od 3 lat jestem w związku małżeńskim z obywatelem Polski. Jakie muszę spełnić formalności aby uzyskać obywatelstwo polskie? 2.Moja siostra jest również obywatelką Armenii i tak jak ja ma kartę stałego pobytu od 5 lat i aktualnie jest studentką II roku stacjonarnych studiów prawa. Jakie ona musi spełnić formalności aby uzyskać obywatelstwo polskie? Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam.

Odpowiedź

W załączonych linkach znajdzie Pani informacje o dokumentach potrzebnych do złożenia wniosku o obywatelstwo w obu przypadkach.

Pani sytuacja jest korzystniejsza. Będąc żoną obywatela polskiego ma Pani prawo do łatwiejszej procedury występowania o polskie obywatelstwo. Będzie to jednak możliwe dopiero za pół roku - prawo daje możliwość ubiegania się o polskie obywatelstwo po 3,5 latach trwania małżeństwa.

Zobacz także

obywatelstwo polskie - dla małżonki obywatela Polski
wniosek o obywatelstwo polskie

Data odpowiedzi:

2009-10-28 11:46:05

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii