Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ZWERYFIKOWANA, zgodna z bieżącym stanem prawnym

Pytanie

Dzien dobry, moj narzeczony jest obywatelem Bangladeszu i posiada wloska karte pobytu oraz pozwolenie na prace tam. Moze wiec swobodnie podrozowac w EU i Szengen. Jakis czas temu przyjechal do mnie do Polski, postanowilismy wziac slub (musielismy zlozyc do sadu wniosek o zwolnienie z przedlozenia dokumentu potrzebnego do zawarcia malzenstwa); moje pytanie dotyczy wiec tego, czy jesli zostanie on w Polsce wiecej niz 90 dni, czy musi sie starac o jakikolwiek dokument zezwalajacy mu na pozostanie w Polsce na dluzszy czas? Czy sad moze zażądać od niego takiego dokumentu? Teoretycznie narzeczony moglby co jakis czas opuszczac granice Polski i wracac. Po zawarciu malzenstwa chcemy wyjechac do UK, do tego z kolei partner potrzebuje wizy, na ktora chcemy poczekać w Polsce. Z gory dziekuje za odpowiedz.

Odpowiedź

Dzień dobry,

Tak, mąż powinien złożyć wniosek o zezwolenie na pobyt czasowy w Polsce. Wniosek w tej sprawie składa się w Urzędzie Wojewódzkim właściwym ze względu na Państwa miejsce zamieszkania w Polsce.

Obecne dokumenty dają Pani mężowi prawo do pobytu w Polsce przez 90 dni w ciągu pół roku bez wizy. A więc, po 90 dniach pobytu mąż powinien spędzić kolejne 90 dni za granicą.

Według naszej wiedzy brytyjska ambasada w Polsce wymaga, aby osoba składająca wniosek o wizę brytyjską w Polsce miała uregulowany pobyt w Polsce - wnioskowanie o polską kartę pobytu może być Państwu potrzebne choćby z tego powodu.

Warto też może wiedzieć, że polska karta pobytu wydana ze względu na ślub z Panią dałaby Pani mężowi prawo do pracy i podejmowania działalności gospodarczej w Polsce bez zezwolenia.


Data odpowiedzi:

2014-12-09 12:23:04

Komentarze

2014-12-13 06:11
Aby usunąć, wpisz hasło:

witam jestem obywatelka Ukrainy mam karte pobytu na czas okresliony 3 lata .Czy w tym terminie moge legalnie pracowac w Szwecii.

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii