Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ZWERYFIKOWANA, zgodna z bieżącym stanem prawnym

Pytanie

Witam, pochodzę z Armenii, w Polsce jestem od 1993 roku generalnie moja historia jest bardzo długa i pogmatwana, ale przejdę do konkretów, mianowicie w 2013 roku ja i moja rodzina skorzystaliśmy z abolicji dla nielegalnych cudzoziemców, spełnialiśmy wszystkie warunki aby dostać zezwolenie. Członkowie mojej rodziny dostali bez problemu, ja musiałem walczyć o pobyt czasowy w sądzie, ponieważ nie miałem ważnego dokumentu podróży (paszportu). Wywalczyłem zezwolenie na okres 2 lat, po czym od razu odebrałem prawo jazdy które zrobiłem w 2009 roku, ale nie mogłem odebrać, gdyż nie miałem ważnej karty pobytu. W połowie roku 2015 będę próbował przedłużyć pobyt o następne 2-3 lata, znów będę zobowiązany przedstawić ważny dokument podróży i tu się rodzi pytanie, czy prawo jazdy i aktualna karta pobytu dadzą mi możliwość przedłużenia czasowego pobytu ?

Odpowiedź

Dzień dobry. Jeśli dobrze rozumiem pytanie, nadal nie posiada Pan paszportu, natomiast posiada kartę pobytu oraz prawo jazdy. Niestety, nie są to wystarczające dokumenty do złożenia kolejnego wniosku w sprawie legalizacji pobytu w Polsce - do tego konieczny jest dokument podróży - czyli paszport lub dokument podróży dla cudzoziemca.

Powinien Pan więc wyjechać do Armenii i uzyskać paszport, aby złożyć kolejny wniosek. Urząd Wojewódzki powinien też zaakceptować blankietowy dokument podróży - który wydaje Ambasada Armenii w celu wyjazdu do Armenii dla osób nie posiadających ważnego paszportu. Taki paszport tymczasowy jest wystarczający do złożenia wniosku o legalizację pobytu w Polsce.

Złożenie wniosku o legalizację bez paszportu spowoduje, że Pana wniosek będzie pozostawiony bez rozpoznania - tj. decyzja w sprawie nie będzie podjęta.

Innym rozwiązaniem w Pana sytuacji może być złożenie wniosku do Prezydenta RP o polskie obywatelstwo - jeśli to Pana interesuje. Jest Pan w Polsce tak długo, że Pana szanse na obywatelstwo wydają się dość duże. We wniosku warto byłoby podkreślić, że w Polsce mieszka Pana rodzina, że jest Pan w Polsce wychowany (jak się domyślam z pytania). Może Pan zwrócić się do organizacji świadczącej bezpośrednie porady prawne z prośbą o pomoc w przygotowaniu wniosku o obywatelstwo.

Na decyzję Prezydenta czeka się ponad rok - jeśli takie rozwiązanie wydaje się Panu właściwe, warto byłoby zająć się sprawą jak najszybciej - aby otrzymał Pan odpowiedź w tej sprawie w czasie ważności obecnej karty pobytu.


Data odpowiedzi:

2014-08-27 20:36:21

Komentarze

2019-01-07 10:57
Aby usunąć, wpisz hasło:

1. Do złożenia wniosku o nadanie obywatelstwa też potrzebny jest ważny paszport. 2. Może Pan złożyć oświadczenie odnośnie tego dlaczego nie posiada Pan paszportu, jeżeli nie istnieje możliwość uzyskania go. Wtedy wniosek powinien zostać przyjęty.

2019-01-07 15:19
Aby usunąć, wpisz hasło:

Witam serdecznie ! Szczęśliwie złożyłem wniosek do P. Prezydenta 5 lat wstecz bez żadnego dokumentu ważnego i dostałem obywatelstwo. Aktualnie czekamy na obywatelstwo Ojca, reszta rodziny również uzyskała, to tak w duzym skrocie :) mimo wszystko dziekuje bardzo za odpowiedź! pozdrawiam

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii