Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ZWERYFIKOWANA, zgodna z bieżącym stanem prawnym

Pytanie

Dzień dobry. Ubiegałem się o pobyt czasowy ze względu na studiowanie w Polsce. Musiałem opuścić RP zanim została wydana decyzja. W tym czasie osiągnołem pełnolecie. Upoważniłem moją matkę u notariusza do podpisywania jakichkolwiek dokumentów, ale kartę musiałem odebrać osobiście. Ubieganie się o następną wizę było czasochłonne. Odebrałem kartę pobytu zbyt późno, rekrutacja skończyła się, więc kontynuowalem studja na Ukrainie. Zamierzałem udac się na studia w tym roku, ale cofnięto mi pobyt w Polce. Korespondencje odbierała moja matka. Pisała odwołanie, że nie mogę stawić się osobiście, gdyż z sytuacją na Ukrainie zostałem zmobilizowany do wojska, ale dostała odpowiedź z urzędu, że jestem pełnoletni i powinienem sam załatwiać swoje sprawy. Matka przestała odbierać listy. W tej chwili na poczcie leży list z Warszawy. Jak postąpić w takiej sytuacji i czym to grozi? Dziękuję bardzo. Pozdrawiam.

Odpowiedź

Dzień dobry. Rzeczywiście Pana sytuacja się zagmatwała.

Po pierwsze - w opisanej sytuacji albo odmówiono Panu decyzji, albo umorzono postępowanie w Pana sprawie. Informacja na ten temat zapewne znajduje się w liście, który czeka na Pana na poczcie.

Jeśli Pana mama nadal ma pełnomocnictwo od Pana - może odebrać pismo, albo udać się do Urzędu, który rozpatruje sprawę, z prośbą o informację na temat stanu sprawy.

Drugą rzeczą, jaką może pomóc Panu mama - to uzyskanie zaświadczenia z uczelni, ze jest Pan ponownie przyjęty na studia w Polsce.

Następnie, na podstawie zaświadczenia z uczelni, powinien pan wystąpić o polską wizę w polskim konsulacie.

Po uzyskaniu wizy, powinien Pan przyjechać do Polski - i wystąpić o nowe zezwolenie na pobyt czasowy w Polsce ze względu na studia.

Poprzednie postępowanie (które zakończyło się odmową albo umorzeniem postępowania), nie powinno mieć wpływu na kolejne - i w opisanej sytuacji nie powinien Pan obawiać się żadnych negatywnych konsekwencji. Nieodebranie pisma z Urzędu czy fakt, że nie uzyskał Pan zezwolenia nie są karalne.

W opisanej sytuacji powinien Pan więc po prostu rozpocząć nową procedurę uzyskania prawa wjazdu i pobytu w Polsce.


Data odpowiedzi:

2014-08-27 20:46:37

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii