Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ZWERYFIKOWANA, zgodna z bieżącym stanem prawnym

Pytanie

Dzień dobry,jestem Ukrainka,urodziłam dziecko za tydzień przed końcem wizy,dziecko mam dopiero dwa miesięcy,ojcem jest Polak,z tego powodu nie mogłam wyjechać,czy mam możliwość dostać legalny pobyt niewyjezajac na Ukrainę,a załatwić pobyt czasowy w urzędzie dla cudzoziemców. Dziękuję

Odpowiedź

Rozumiem, że już teraz nie ma Pani ważnej wizy?

Proponuję, aby skontakowała się Pani z organizacją pozarządową, która udziela bezpłatnie porad prawnych cudzoziemcom w formie bezpośredniej rozmowy. Na taką rozmowę najlepiej umówić się telefonicznie - i zabrać ze sobą dokumenty dotyczące dotychczasowego pobytu w Polsce. Pomoc prawną świadczy wiele organizacji, polecamy np. Helsińską Fundację Praw Człowieka albo Stowarzyszenie Interwencji Prawnej. Więcej organizacji znajdzie Pani w naszym dziale KONTAKTY na stronie www.forummigracyjne.org.

Pani dziecko, jako dziecko polskiego obywatela, automatycznie zyskało polskie obywatelstwo. Jako matka polskiego obywatela ma Pani, co do zasady, możliwość legalizacji pobytu z powodu więzi rodzinnych. Podstawą legalizacji pobytu może też być nieformalny związek z ojcem dziecka. Aby wybrać najlepsze wyjście warto jednak, aby spotkała się Pani z prawnikiem, który obejrzy Pani dokumenty.

W legalizacji pobytu czasem drobne informacje są ważne dla sprawy. Jeśli Pani wiza wygasła, tym bardziej warto dobrze pokierować sprawą, aby uniknąć nieprzyjemności.

W maju 2014 r. zmieniła się w Polsce ustawa o cudzoziemcach. Więzi rodzinne dają teraz więcej możliwości legalizacji pobytu.

Warto też wiedzieć, że jeśli cudzoziemiec nie opuści Polski w terminie określonym w wizie, czasem w wyjątkowych sytuacjach ma możliwość legalizacji pobytu na krótki czas, aby móc legalnie wyjechać - jeśli zalegalizowanie pobytu okazałoby się niemożliwe, warto pomyśleć o tym rozwiązaniu. Wyjazd z Polski po wygaśnięciu wizy oznacza bowiem zakaz powrotu przez jakiś czas - co najmniej sześć miesięcy.


Data odpowiedzi:

2014-06-26 22:35:12

Komentarze

2019-06-20 08:18
Aby usunąć, wpisz hasło:

Dzień dobry mam takie pytanie, jestem żoną Polaka mam kartę pobytu, mamy dziecko jakie ma obywatelstwo Polskę teraz chcę z córką wyjechać na Ukrainę bez męża gdzieś tak około miesiąca czasu. Jakie dokumenty ja potrzebuję? oprócz paszportu dziecka

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii