Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ZWERYFIKOWANA, zgodna z bieżącym stanem prawnym

Pytanie

Witam, piszę w sprawie zamieszkania mojego narzeczonego razem ze mną w Polsce. Jest on obywatelem Serbii, chcielibyśmy razem zamieszkać przez ok rok (później planujemy wyprowadzkę do innego kraju) w moim kraju. Dzwoniłam do ambasady republiki Serbii, która mieści się w Polsce, przekierowali mnie bodajże do ambasady zagranicznej. Rozmawiałam z jakimś mężczyzną, który powiedział mi tyle, co sama dowiedziałam się już wcześniej, a mianowicie, że jest możliwy pobyt mojego narzeczonego przez okres 3 miesięcy, po czym musiałby wrócić do Serbii również na 3 miesiące. I tak w kółko. Chciałabym się dowiedzieć, czy jest jakaś inna droga, która umożliwi mu dłuższy pobyt tutaj. Myśleliśmy nawet o ślubie cywilnym, zapytałam o to w ambasadzie, Ci znowu skierowali mnie do innej ambasady. Nie wiem co mam zrobić, żeby go tutaj sprowadzić na dłużej. Czy jedynym rozwiązaniem byłoby zawarcie ślubu cywilnego? Jakie dokumenty musiałby posiadać?

Odpowiedź

1 maja zmieniła się w Polsce ustawa o cudzoziemcach - daje teraz możliwość legalizacji pobytu cudzoziemcom ze względu na więzi rodzinne i nieformalne związki.

Narzeczony może więc przyjechać do Polski na podstawie ruchu bezwizowego (3 miesiące w ciągu sześciu miesięcy), ale tuż po przybyciu wystąpić w Polsce o zezwolenie na pobyt czasowy - powołując się właśnie na Państwa relację.

Trzeba przyznać, że ta możliwość jest nowa, nie wiadomo jeszcze, jak będzie stosowana. W zasadzie mocniejszym argumentem do uzyskania zezwolenia na pobyt w Polsce byłyby inne przesłanki: studia w Polsce, nauka, albo podjęcie pracy - które w przypadku obywateli Serbii wymaga jednak uzyskania zezwolenia na pracę. Wniosek o zezwolenie na pobyt i pracę można teraz złożyć jednocześnie - jest to jedno zezwolenie - jednak aby to zrobić, potencjalny pracodawca musi udokumentować tzw. test rynku pracy - to znaczy musi przedstawić zaświadczenie od starosty, że zanim zaoferował pracę Pani narzeczonemu, bezskutecznie poszukiwał pracownika na lokalnym rynku pracy. Procedura trochę skomplikowana, ale wykonalna.

Ślub jako sposób na legalizację pobytu bardzo gorąco odradzam. Często to rozwiązanie przynosi wiele trudności w późniejszym terminie.

Wniosek o zezwolenie na pobyt czasowy składa się w Urzędzie Wojewódzkim właściwym ze względu na miejsce pobytu cudzoziemca - gdyby przyjechał do Pani, byłby to Urząd właściwy dla Pani miejsca zamieszkania.

Nowa ustawa dopiero weszła w życie - ale w Urzędach powinna już Pani znaleźć informację i formularze. W ciągu kilku dni szczegółowe ulotki informacyjne na temat dokumentów potrzebnych do złożenia wniosku znajdą się też na naszej stronie w zakładce "do pobrania".


Data odpowiedzi:

2014-05-13 22:00:31

Komentarze

2018-06-06 20:41
Aby usunąć, wpisz hasło:

Moj narzeczony jest Serbem byl w POSCE 90 DNI I WROCIL DO SERBII , JAK DLUGO MUSI BTC W serbii czy az 3 miesiace , moze jest sposob zeby mogl wczesniej przyjechac - bardzo prosze o informacjie dziekuje EWA

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii