Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ZWERYFIKOWANA, zgodna z bieżącym stanem prawnym

Pytanie

Witam, Chciałabym się starać o zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego UE. Miałam już zezwolenie na czas oznaczony z tytułu studiów stacjonarnych (1 rok) oraz zezwolenie z tytułu pracy (3 lata). Oprócz tego miałam zezwolenie, które otrzymałam z tytułu studiów podyplomowych (1 rok) oraz zezwolenie z tytułu innych okoliczności (wolontariat, 2 lata). A więc interesuje mnie, czy te 2 ostatnie wymienione okoliczności będą wliczane do okresu nieprzerwanego pobytu i w jaki sposób będą liczone? W Urzędzie Wojewódzkim powiedziano mi, że wszystko zależy od osoby, do której trafi mój wniosek, gdyż każda osoba tak naprawdę inaczej interpretuje ustawę. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Odpowiedź

No cóż. Według tego, jak my czytamy ustawę, wszystkie te okoliczności powinny być uwzględnione - z tym, że cały Pani czas pobytu w celu studiów zgodnie z ustawą może być uwzględniony tylko w połowie.

W tej sytuacji z pierwszego roku liczy się Pani tylko połowa, trzy lata pobytu na podstawie zezwolenia z tytułu pracy liczą się w całości. Rok pobytu w celu studiów podyplomowych także liczy się w połowie - ten czas daje razem cztery lata. Nie widzę przepisów szczególnych, które mówią o pobycie na podstawie innych okoliczności - moim zdaniem te lata pobytu powinny być uwzględnione w całości.

Według takiej interpretacji może Pani wykazać sześć lat pobytu w Polsce - to wystarczy do złożenia wniosku o status rezydenta.

Trzeba jednak przyznać, że to interpretacja Urzędu Wojewódzkiego zdecyduje o tym, jak Pani wniosek będzie potraktowany.

Warto pamiętać, że od negatywnej decyzji Urzędu ma Pani prawo się odwołać.


Data odpowiedzi:

2014-05-13 21:35:50

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii