Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Witam moja narzeczona jest Ukrainka.Została deportowana na na granicy Polsko Ukraińskiej, gdy jechała do domu rodzinnego w odwiedziny.. Miała zrobione zaproszenie na 11 mies i mogła przebywać na terenie Polski 181 dni a przebywała 210.. nie doczytaliśmy do końca. Bylismy pewni ze moze przebywac tyle mies ile jest zapisane na zaproszenie.. Przez nasze nie dopaatrzenie nie moze przekraczać granicy przez 6 mies. Mielismy sie pobrać w lipcu w Polsce a teraz to nie mozliwe..JESLI WEZMIEMY SLUB NA UKRAINIE BEDZIE MOGŁA WRÓCIC DO POLSKI? BŁAGAM POMÓZCIE MI CO ZROBIĆ..

Odpowiedź

Możecie Państwo albo poczekać sześć miesięcy i ślub zaplanować jesienią w Polsce, albo rzeczywiście wziąć ślub na Ukrainie.

Otrzymując zakaz wjazdu do Polski narzeczona została zapewne wpisana do wykazu SIS. Dopóki w nim widnieje, nie będzie mogła wrócić do Polski ani innego kraju, który należy do strefy Schengen.

Gdyby zawarli Państwo ślub na Ukrainie, wówczas już Pana żona mogłaby zwrócić się z wnioskiem do Urzędu do spraw Cudzoziemców (www.udsc.gov.pl, Warszawa, Taborowa 33) o wykreślenie jej danych z wykazu. W praktyce Szef Urzędu wykreśla z wykazu dane cudzoziemców-małżonków polskich obywateli, choć jest to kwestia liberalnej polityki w tej sprawie, i kwestia dobrej woli - a nie zobowiązanie wynikające z przepisów.

Procedura byłaby jednak nieco czasochłonna: po ślubie żona musiałaby złożyć wniosek o wykreślenie danych. Oczekiwanie na odpowiedź wraz z przesyłką korespondencji zajmie zapewne około miesiąca. Tymczasem Pan mógłby w Polsce zarejestrować zaproszenie dla żony - będzie ono potrzebne na wet po ślubie w celu uzyskania wizy do Polski. Oczekiwanie na rejestrację zaproszenia w Urzędzie Wojewódzkim trwa 31 dni. Następnie żona musiałaby złożyć wniosek o wizę do Polski na podstawie tego zaproszenia oraz dokumentu potwierdzającego wykreślenie jej danych z wykazu - i wtedy, po uzyskaniu wizy, przyjechać do Polski.

Od razu podpowiem, że po przyjeździe do Polski żona może wystąpić o zezwolenie na pobyt czasowy, składając wniosek w Urzędzie Wojewódzkim właściwym ze względu na Państwa miejsce zamieszkania w Polsce.

Do złożenia wniosku będzie potrzebny paszport żony i akt ślubu - częstym problemem jest zapis tych dokumentów w tłumaczeniach przysięgłych - warto przypilnować, aby zapis imienia i nazwiska panieńskiego żony we wszystkich dokumentach był jednakowy (wbrew pozorom to nie jest oczywiste).


Data odpowiedzi:

2014-04-15 22:48:20

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii