Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Witam, pytanie moje dotyczy Brazylijczyka (20 lat). Na początek trochę historii. Do Polski przyjechał 2 i pół roku temu. Uczęszczał do kolegium języka polskiego następnie po okresie przerwy chodził do gimnazjum wieczorowego gdyż brakowało mu "lat nauki" aby iść do liceum dla dorosłych, ukończył ten rok nauki z wynikiem pozytywnym. Po wakacjach wyjechał na pół roku do Anglii gdzie uczył się języka w szkole. Własnie wrócił do Polski drogą Anglia Holandia, promem, Amsterdam Poznań, pociągiem czyli ma potwierdzony wjazd na kontynent ale nie do Polski. Czy powinien potwierdzić przyjazd do Polski? O jaką wizę może się ubiegać jeśli od września idzie do szkoły, liceum zaoczne dla dorosłych (1 klasa). Czy może wystąpić o pozwolenie na pracę ? (zmiana przepisów od maja) Co radzicie, jak dalej rozegrać sprawę jeśli on chce zostać na stałe w Polsce i kontynuować naukę ? Bardzo Dziękuję za pomoc

Odpowiedź

Potwierdzeniem wjazdu do Polski będzie bilet kolejowy (warto go zachować). W razie braku potwierdzenia w celu legalizacji pobytu cudzoziemiec może złożyć oświadczenie o dacie wjazdu do Polski - jeśli Straż Graniczna ani inne służby nie wykażą (przedstawiają swoje inne dane), że data jest fałszywa, będzie honorowana.

Jeśli chodzi o legalizację pobytu - od ostatniego wjazdu do Polski chłopak ma prawo trzy miesiące przebywać w Polsce bez wizy. Warto, aby jak najszybciej, ale już po 1 maja, złożył wniosek o zezwolenie na pobyt czasowy - na takiej podstawie, na jakiej ma możliwość.

Jeśli posiada ofertę pracy - może wystąpić o zezwolenie na pobyt na podstawie pracy. Wówczas jednak pracodawca będzie musiał przeprowadzić tzw. test rynku pracy - czyli wykazać zaświadczenie od lokalnego starosty, że na stanowisko oferowane cudzoziemcowi nie ma kandydatów na lokalnym rynku pracy.

Od 1 maja zmienia się procedura wnioskowania o zezwolenie na pracę. Dotychczas o to zezwolenie wnioskował pracodawca. Teraz wniosek (wspólny na pobyt i pracę) składa cudzoziemiec. Obowiązkiem pracodawcy pozostaje przeprowadzenie wspomnianego testu rynku pracy.

Podstawą legalizacji pobytu jak najbardziej może być nauka - wówczas cudzoziemiec powołuje się na tzw. inne okoliczności. Warto zwrócić uwagę, że każde zezwolenie daje cudzoziemcowi inne przywileje. Zezwolenie wydane w celu nauki nie daje na przykład prawa do pracy.

Ważne jest w tej sprawie nie tylko to, co byłoby optymalne dla cudzoziemca (wydaje się, że raczej praca niż nauka, biorąc pod uwagę, że chodzi o dorosłego człowieka, który zapewne musi się utrzymać).

Ważne jest też, co jest realne do zrobienia w czasie, w którym chłopak ma prawo pobytu - i tutaj procedura oparta o naukę wydaje się szybsza (łatwiej przedstawić dokumenty ze szkoły o przyjęciu, ewentualne czesne, ubezpieczenie, środki na życie - niż zaświadczenie starosty, które jest bardziej czasochłonne).

Obywatel Brazylii jest w tej unikalnej sytuacji, że swój bezwizowy pobyt może przedłużyć o kolejne 3 miesiące. Sprawę załatwia się także w Urzędzie Wojewódzkim.

Chłopak powinien zdążyć załatwić formalności legalizacyjne w tym czasie.


Data odpowiedzi:

2014-04-10 22:29:09

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii