Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Witam!mieszkam w Polsce,jestem obywatelka Ukrainy,obiecnie pracuje,ale posiadam karte pobytu i pozwolenie z tytulu studow (studuje dzienne)Mam pytanie,,mam umowe o prace ale na okres probny( 3 miesaca),kolejna umowa bedzie -umowa na 2 lata,ale moja karta pobytu jest wazna tylko do konca roku,czy bede ja potrzebowala zezwolenie na prace ,jezeli kolejne zezwolenie pobytu bedzie z tytulu pracy?jezeli ja bede i nadali studiowac i pracowac na karte pobytu na warunkach studow,czy zmoge wtedy prosic o nadanie zezwolenia na pobyt mojego syna(14lat),,,bede sie studiowac 2 lata,, Pozdrawiam serdecznie Olena.

Odpowiedź

Dzień dobry! Bardzo ważne, aby Pani pamiętała, że fakt, iż studiuje Pani w Polsce (na tej podstawie wydano Pani kartę pobytu) nie powoduje, że może Pani wykonywać pracę bez zezwolenia. Zgodnie z przepisami dotyczącymi zatrudniania cudzoziemców, studenci studiów dziennych mogą legalnie wykonywać pracę (bez konieczności uzyskiwania zezwolenia na pracę) jedynie w czasie wakacji akademickich (lipiec-wrzesień).

Innymi słowy, jeżeli pracuje Pani obecnie (nawet na podstawie umowy na okres próbny) i chciałaby kontynuować zatrudnienie, pracodawca powinien jak najszybciej wyrobić dla Pani w urzędzie wojewódzkim zezwolenie na pracę.

Proszę pamiętać, że brak takiego dokumentu (mimo iż ma Pani kartę pobytu, że studiuje Pani w naszym kraju) może skutkować nawet wydaniem decyzji o wydaleniu i - w konsekwencji - zakazem wjazdu do Polski nawet przez okres 3 lat.

Zezwolenie na pracę może być wydane maksymalnie na 3 lata, nie ma jednak przeszkód, aby - po jego uzyskaniu - podpisała Pani umowę o pracę na okres dłuższy, a nawet na czas nieokreślony. Po prostu, przed utratą ważności zezwolenia konieczne będzie ponowne zwrócenie się do urzędu wojewódzkiego - tym razem o przedłużenie ważności takiego dokumentu. Co jednak ważne, również w czasie procedury przedłużania zezwolenia i wymiany karty pobytu (postępowanie o nowe zezwolenie na pobyt czasowy) będzie Pani mogła kontynuować zatrudnienie.

W Pani przypadku zezwolenie na pracę przestanie być potrzebne w momencie, kiedy ukończy Pani studia. Jako absolwentka polskiej uczelni będzie Pani wówczas mogła "poruszać się" po polskim rynku pracy na takich samych zasadach, jak obywatele polscy.

Jeśli chodzi o zezwolenie na pobyt czasowy dla Pani syna - może Pani złożyć wniosek o wydanie mu takiej decyzji. Jako okoliczność uzasadniającą jego pobyt w Polsce powinna Pani wskazać przebywanie tu wraz z Panią oraz naukę. Proszę również pamiętać, że w postępowaniu przed urzędem wojewódzkim będzie Pani musiała wykazać, że będzie w stanie zapewnić synowi utrzymanie w Polsce (kwota co najmniej 456 zł netto na każdą osobę w rodzinie).


Data odpowiedzi:

2014-04-07 12:05:29

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii