Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Witam. Mam bardzo skomplikowana sytuacje, prosze o pomoc. Jestem obywatelka Ukrainy, mieszkam w Polsce prawie 4 lata, narazie mam karte czasowego pobytu. Zlozylam wniosek o przedluzenie katry pobyty ale na podstawie nie studium wyzszych, tylko szkoly polecjalnej. Czy istnieje taka mozliwosc ze decyzja bedzie negatywna o przedluzeniu karty pobytu? Jesli mam pieczatke w paszporcie czy musze koniecznie wyjezdzac na Ukraine w ostatnim dniu waznosci karty pobytu? I czy bede mogla na podstawie nowej karty (jesli jednak zostanie ona wydana) pracowac? Z gory dziekuje za odpowiedz

Odpowiedź

Dzień dobry!

Jeśli chodzi o możliwość uzyskania zezwolenia na zamieszkanie (karta pobytu czasowego) w przypadku, gdy jako powód złożenia wniosku podajemy naukę (np. w szkole policealnej), wojewoda - pomimo spełnienia wszystkich warunków (posiadanie stabilnego źródła dochodu, ubezpieczenia medycznego, tytułu prawnego do lokalu, np. umowy najmu) - teoretycznie może odmówić wydania decyzji pozytywnej.

Powinna Pani jednak pamiętać, że nie są to przypadki częste - mogłoby się tak stać tylko wówczas, gdy wojewoda doszedłby do wniosku, że udzielenie Pani zezwolenia na pobyt byłoby - z jakichś powodów - niezgodne z interesem społecznym.

Jeśli chodzi o kwestię pobytu w Polsce w trakcie postępowania - w Pani przypadku, właśnie ze względu na fakt, że otrzymała Pani odcisk stempla potwierdzającego złożenie wniosku, może Pani pozostać w Polsce również po upływie terminu ważności obecnej karty pobytu i tu oczekiwać na wydanie decyzji. Można powiedzieć, że odcisk stempla działa w Pani przypadku, jak przedłużenie karty pobytu czy jak wiza proceduralna.

W swoim pytanie wspominała Pani o studiach - czy oznacza to, że w ciągu tych 4 lat pobytu w Polsce była Pani studentką? Jeśli tak i jeśli były to studia stacjonarne, które Pani ukończyła (np. uzyskując tytuł licencjata), mogłaby Pani wykonywać pracę w Polsce bez zezwolenia.

W przeciwnym razie (np. studia niestacjonarne), przed podjęciem pracy, Pani przyszły pracodawca powinien uzyskać zezwolenie na pracę dla Pani (postępowanie w urzędzie wojewódzkim) lub zarejestrować w powiatowym urzędzie pracy oświadczenie o zamiarze powierzenia Pani pracy (uprawniałoby ono Panią do pracy w Polsce przez 6 miesięcy, jednak po upływie pierwszych 3, mogłaby Pani w sposób ułatwiony uzyskać "pełnoprawne" zezwolenie na pracę).

Proszę pamiętać, że czy to zezwolenie na pracę, czy to oświadczenie zarejestrowane w urzędzie pracy, pozwalałoby Pani na pracę wyłącznie u tego pracodawcy, które je dla Pani uzyskał. Innymi słowy, gdyby chciała Pani zmienić pracę, powinna Pani ponownie uzyskać zezwolenia na pracę - wówczas u nowego pracodawcy.


Data odpowiedzi:

2014-03-26 11:29:54

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii