Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Syn posiada zieloną kartę. Wyjechał do Kanady z narzeczoną, której termin pobytu upływa 20 marca br. Czy biorąc ślub w Kanadzie przed upływem tego terminu mogą się ubiegać o przedłużenie pobytu? Czy powinni zjechać do Polski wziąć ślub i powrócić do Kanady? Czy obowiązuje termin pobytu w celu uprawomocnienia się zawartego ślubu. Bardzo proszę o pilną odpowiedź. Pozdrawiam - Elżbieta

Odpowiedź

Dzień dobry!

Narzeczona Pani syna może zawrzeć z nim związek małżeński zarówno w Polsce, jak i w Kanadzie. W obu przypadkach związek ten będzie ważny z punktu widzenia prawa polskiego, a samo małżeństwo z obywatelem polskim ułatwi narzeczonej syna dalszą legalizację pobytu.

Problemem jest natomiast to, że aby uzyskać prawo pobytu w Polsce (w przypadku narzeczonej Pani syna - przedłużyć to prawo), należy wykazać cel przebywania w naszym kraju. Jeżeli natomiast dobrze rozumiem opisaną przez Panią sytuację, syn z narzeczoną mieszkają na stałe w Kanadzie - czy tak? Jeśli tak, narzeczona syna powinna starać się raczej o zezwolenie na pobyt wydane przez władze kanadyjskie. Obecny stan rzeczy nie uprawnia jej bowiem do uzyskania zezwolenia na pobyt w Polsce.

Innymi słowy, małżeństwo z obywatelem polskim (sytuacja narzeczonej syna) nie jest samodzielną podstawą do uzyskania prawa pobytu w naszym kraju. Jest nią natomiast wspólne zamieszkiwanie wraz z małżonkiem w Polsce, co jednak nie będzie miało - jak rozumiem - miejsca w przypadku syna i jego przyszłej żony.

Warto wiedzieć, że ślub z obywatelem Polski jest zwykle wystarczającym powodem do wydania wizy do Polski - gdy syn z żoną zmienią życiowe plany, będzie ona mogła przyjechać do Polski na podstawie wizy, a następnie po przyjeździe legalizować dalszy pobyt w Polsce.


Data odpowiedzi:

2014-03-09 22:26:15

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii