Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Witam Bardzo proszę o pomoc. Mój narzeczony jest Tunezyjczykiem ostatnio staraliśmy sie o wize, mogę potwierdzić że wszystkie papiery były ok, wysłałam mu zaproszenie, on jest studentem miał zaświadczenie z uczelni oraz andotację że w terminie w którym planuje wyjazd jest wolne na uczelni, miał poswiadczenie ojca że on płaci na jego utrzymanie i zapewnia pieniądze na jego podróz do Polski, mieliśmy wszystko ok. Okazało się że Ambasada dała odmowę powód: mało sprecyzowany cel pobytu!!! więc moje pytanie co mamy zrobić żeby był prawidłowo sprecyzowany. Zaznaczam że podalismy prywatne i turystyczne, ponieważ chcemy aby przyjechał do mnie i w miedzyczasie chcieliśmy wybrac sie w góry. Co mamy zrobić aby powód pobytu był sprecyzowany prawidłowo??

Odpowiedź

Niestety, decyzje wydawane przez konsulów cechuje bardzo duża doza uznaniowości. Często w bardzo zbliżonych sprawach wydawane są odmienne decyzje - albo pozytywna, albo o odmowie wydania wizy. W opisanej przez Panią sytuacji zrobiliście Państwo wszystko zgodnie z obowiązującymi przepisami, opisaliście cel pobytu narzeczonego w Polsce, przygotowała Pani dla niego zaproszenie (czy zarejestrowała je Pani w urzędzie wojewódzkim? - to mogłoby pomóc).

Rozwiązaniem problemu, z którym się Państwo zetknęli może być albo złożenie kolejnego wniosku o wizę (proszę pamiętać, że w przypadku odmowy jej wydania możecie Państwo złożyć do konsula wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy), albo wystąpienie - za pośrednictwem konsulatu - o wydanie dla narzeczonego zezwolenia na zamieszkanie (karta pobytu czasowego) w Polsce.

Decyzję wydaje wówczas wojewoda, konsul zaś (być może - z jakichś powodów - Państwu nieprzychylny) jedynie opiniuje wniosek, co nie wiąże wojewody - może on wydać inną decyzję.

Możliwość składania wniosku o zezwolenie na pobyt w Polsce za pośrednictwem konsulatu jest dostępna tylko do maja - wówczas zmienia się polska ustawa o cudzoziemcach, wniosek będzie można złożyć tylko w Polsce.


Data odpowiedzi:

2014-02-26 22:01:32

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii