Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Witam. Jestem obywatelkom Ukrainy,dostałam kartę tymczasowego pobytu na dwa lata(po abolicji w 2012 r)jestem zatrudniona i pracuje, w 2014 r. mija termin karty.Chciałam dowiedzieć się jaki potrzebuje dokumenty do wniosku....Z góry dziękuje.

Odpowiedź

W zależności od tego, jaka będzie podstawa Pani kolejnego wniosku (to znaczy czy będzie się Pani ubiegała o zezwolenie w związku z pracą, nauką, małżeństwem itp.) dokumenty będą się różnić. W każdym przypadku jednak będzie Pani musiała złożyć:

  • 4 egzemplarze wniosku o udzielenie zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony, wypełnionego w języku polskim, drukowanymi literami,
  • 4 aktualne, nieuszkodzone, kolorowe fotografie o wymiarach 35 x 45 mm, wykonane w ciągu ostatnich 6 miesięcy na jednolitym jasnym tle,
  • ważny dokument podróży (3 kserokopie + oryginał do wglądu),
  • potwierdzenie zameldowania czasowego,
  • tytuł prawny do lokalu.

Dokładny opis tego, jakie dokumenty są wymagane w poszczególnych przypadkach znajdzie Pani na stronie Wydziału Spraw Cudzoziemców Wojewódzkiego Urzędu Mazowieckiego - link do strony poniżej.

Zobacz także

Wniosek o zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony

Data odpowiedzi:

2013-11-23 21:49:02

Komentarze

2013-11-26 11:33
Aby usunąć, wpisz hasło:

witam.jestem w takiej samej sytuacji.dzisiaj sie dowiedziałam ze troche skomplikowane to wszystko.potrzebna jest umowa najmu lokalu i pozwolenie na prace.nie rozumiem po co jest to pozwolenie skoro jestem juz zatrudniona

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii