Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Dzien dobry.Jestem obywatelka Polski,moj narzeczony jest obywatelem Ukrainy ,mamy czteroletnia corke ktora sie urodzila we Wloszech ale ma juz obywatelstwo polskie.Mieszkalismy za granica 7 lat po czym wrocilismy do Polski.Minelo dwa miesiace od naszego pobytu,moj narzeczonu ma pozwolenie wloskie na ktorym przebywa na terytorium polski wazne do 2015 roku.Jest zameldowany na trzy miesiace,ktore sie konczy 6 grudnia tego roku.Aby wziasc slub potrzebne jest zaswiadczenie z sadu o zdolnosci prawnej,ktora sie odbedzie 12 grudnia.Do tego czasu musimy czekac.Jakie dokumenty mozemy zlozyc aby przedluzyc zameldowanie??Jakie dokumenty mozemy robic aby mogl normalnie przebywac na polskich dokumentach a nie wloskich ??

Odpowiedź

Dzień dobry!

Pani narzeczony, posiadając włoską kartę pobytu, może przebywać w Polsce jedynie przez 3 miesiące od dnia wjazdu. Jeżeli chciałby pozostać w Polsce na dłużej, powinien w tym okresie wystąpić do wojewody o udzielenie mu zezwolenia na zamieszkanie (polska karta pobytu czasowego) albo wyjechać z Polski i złożyć wniosek o wizę w polskim konsulacie.

Niestety, jeżeli chodzi o przedłużenie zameldowania, będzie to możliwe dopiero po uzyskaniu polskiej karty pobytu albo wizy, ponieważ Urząd Gminy / Urząd Miasta nie może zameldować Pani narzeczonego na okres, na który nie ma on prawa pobytu w naszym kraju.

Po zawarciu przez Państwa małżeństwa, Pani mąż powinien zwrócić się do wojewody o udzielenie zezwolenia na zamieszkanie w Polsce (pobyt czasowy). Nawet jeżeli nie wyjechał dotąd z Polski przed upływem 3 miesięcy od dnia wjazdu i w tym okresie nie uzyskał karty pobytu czasowego albo wizy, jego "już" nieudokumentowany pobyt nie będzie mógł być powodem wydania decyzji o odmowie udzielenia zgody na zamieszkanie.

Mąż otrzyma wówczas polską kartę pobytu i będzie mógł zameldować się w Polsce maksymalnie do końca okresu ważności karty (nawet 2 lata).


Data odpowiedzi:

2014-02-25 21:35:19

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii