Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

witam ! jakie dokumenty powinnam miec zeby ubiegac sie o kolejna karte czasowego pobytu. mojakarta jest wazna do 01 03 2014

Odpowiedź

To, jakie dokumenty są wymagane zależy od tego, na jakiej podstawie będzie się Pani ubiegała o kolejną kartę pobytu.

Pełny wykaz niezbędnych dokumentów do każdego typu zezwolenia znajdzie Pani np. na stronie wojewody mazowieckiego. Link zamieszczamy poniżej.

W każdym przypadku warto pamiętać, aby złożyć wniosek o kolejną kartę nie później niż 45 dni przed upływem ważności poprzedniej. Daje to prawo do legalnego pobytu w Polsce także wówczas, gdy ważność karty już upłynie, a wojewoda nie wydał jeszcze decyzji w sprawie kolejnej karty.

Jeżeli ten 45-dniowy termin nie zostanie zachowany, będzie musiała Pani wyjechać z Polski przed upływem ważności karty - aby wrócić będzie musiała się Pani ubiegać o polską wizę lub za granicą poczekać na pozytywną decyzję w sprawie kolejnej karty. Jeżeli cudzoziemiec by tego nie zrobił, jego pobyt będzie uznany za nielegalny, a to ma bardzo poważne konsekwencje, takie jak np. obowiązek odmowy wydania kolejnej karty i zakaz wjazdu do Polski na określony czas (to nie dotyczy jedynie małżonków Polaków)

Zobacz także

Informacja dot. zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony

Data odpowiedzi:

2013-11-12 14:28:33

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii