Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Właśnie dziś dowiedziałam się, że obcokrajowiec nie może starać się o kartę pobytu z powodu nauki i jednoczesnie pracowac. Obcokrajowiec ma pozwolenie na prace i zostal przyjety na studia, a panie w urzedzie wezwaly go na przesluchanie prawdopodobnie z podejrzeniem, ze klamal na temat powodu jego przyjazdu do Polski. zlozyl wniosek o przedluzenie karty pobytu w terminie, wszystko w terminie, wymagano od niego jedynie papieru o tym ze ukonczyl ostatni rok studiow (wymiana studencka), ma wystarczajaca ilosc srodkow na rok studiow, ale na drugi rok go juz nie stac i sytuacja w jego kraju rowniez nie pozwala na pozyskanie srodkow od rodzicow, dlatego zdecydowal sie podjac prace. Czy jest jakis sposob na studiowanie i prace w tym samym czasie? jak uchronic sie przed wydaniem negatywnej decyzji? czy mozna zmienic ten wniosek o karte pobytu ze studiowania na prace mimo tego ze postepowanie juz trwa? (bo wychodzi na to ze mozna pracowac i studiowac ale juz studiowac i pracowac nie)

Odpowiedź

Prawo do pracy bez zezwolenia zależy od tego na jakiej podstawie cudzoziemiec przebywa w Polsce. W przypadku studentów ta podstawa może być różna. Jeżeli cudzoziemiec posiada w Polsce kartę pobytu w związku ze studiami (na pierwszej stronie decyzji jako podstawa prawna byłby wówczas podany art. 53 ust. 1 pkt 16 ustawy o cudzoziemcach) ma prawo do pracy bez zezwolenia.

Jeżeli jednak przebywa tu na podstawie karty pobytu "na naukę" (podstawa prawna art. 53a ust. 1 pkt 1) lub na podstawie wizy studenckiej to nie ma prawa do pracy bez zezwolenia, a jedynie prawo do takiej pracy 3 miesiące w ciągu wakacji tj. od lipca do września.

Jeżeli znajomy ma kartę pobytu w związku z nauką, a więc nie ma prawa do pracy, jego pracodawca musi wystąpić dla niego o zezwolenie na pracę do właściwego wydziału Urzędu Wojewódzkiego.

Jest możliwość zmiany czy uzupełnienia podstawy wniosku w trakcie trwania postępowania. Proszę jednak pamiętać, że znajomy będzie musiał wykazać nie tylko, że jest pracodawca, który chce go zatrudnić, ale i to, że może legalnie pracować, a więc że posiada zezwolenie na pracę. Koniec końców, aby pracować, będzie musiał spełnić takie same warunki - uzyskać zezwolenie (aby móc legalnie pracować) i kartę pobytu (aby móc legalnie przebywać).

Sytuacja jest nieco prostsza, jeżeli cudzoziemiec pochodzi z Białorusi, Gruzji, Mołdowy, Rosji lub Ukrainy. Wówczas na początku do zatrudnienia cudzoziemca wystarczające jest tzw. oświadczenie o zamiarze powierzenia cudzoziemcowi pracy, a nie zezwolenie na pracę.

Proszę też pamiętać, że jeżeli cudzoziemiec pracował, nie posiadając takiego prawa (czy nadal pracuje) jest to praca nielegalna. Taka praca jest podstawą do wydania decyzji o wydaleniu, ta zaś jest podstawą do wpisania jego danych do wykazu osób niepożądanych na terytorium RP, to zaś zobowiązuje wojewodę do odmowy wydania karty. Sytuacja jest więc poważna. Dobrze byłoby skonsultować się bezpośrednio z prawnikiem, który w bezpośredniej rozmowie, kiedy pozna więcej szczegółów, będzie mógł dokładnie wyjaśnić cudzoziemcowi jego sytuację i ewentualne możliwości działania. Dane różnych organizacji udzielających pomocy prawnej cudzoziemcom - bezpłatnie i profesjonalnie - dostępne są na naszej stronie w zakładce "Kontakty".


Data odpowiedzi:

2013-10-18 12:42:44

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii