Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

prosze o pomoc moja sytuacja wyglada nastepujaco 1) mjestem Polka mieszkam w niemczech otrzymuje socjal 2) mam dziecko ktore sie urodzilo w niemczech 3) ojciec jest z libanu przebywa tu nielegalnie 4) dziecko ma jego nazwisko 5) bylam w libanie zawrzec zwiazek malzenski obecnie czekam na akt moje pytanie jakie formalnosci po koleji powinnysmy zalatwic abysmy mogli normalnie zyc w niemczech jako rodzina ... czy z tym aktem z libanu mozemy starac sie tutaj odrazu o legalny pobyt dla mojego meza ... czy najpierw zalegalizowac ten akt slubu w polsce... czy jezeli ma zalegalizowany akt slubu mozemy starac sie dla niego o polska karte pobytu i z ta karta moze on przebywac w niemczech zw na to ze tu jest jego rodzina ... Prosze o kilka wskazowek o bezkompilkowe rozwiazanie tej sytuacji ...co po koleji powinismy zalatwic ??? gdzie w niemczech czy w polsce ??? zeby nasza rodzina w koncu byla szczesliwa i bezpieczna ....

Odpowiedź

Warto byłoby, aby zasięgnęła też Pani rady w organizacji, która zna niemieckie przepisy. Infolinia specjalizuje się w polskim prawie.

Gdy już będzie Pani miała akt ślubu - razem z mężem powinna Pani udać się do Urzędu Stanu Cywilnego w Polsce, aby ten akt ślubu 'umiejscowić' czyli wpisać do polskich ksiąg.

To ważne, czy Pani mąż posiada ważny paszport lub inny dokument tożsamości (nawet jeśli nie ma niemieckiej wizy).

Następnie mąż może wystąpić w Polsce o zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony w Polsce (kartę czasowego pobytu) w związku z zawarciem małżeństwa z Polką. Takie zezwolenie da mu prawo do pracy i pobytu w Polsce przez rok (z reguły na tak długo jest wydawane), następnie można wnioskować o kolejne. Zezwolenie wydawane jest wtedy, gdy cudzoziemiec planuje mieszkać w Polsce. Wnioskuje się o nie w Urzędzie Wojewódzkim właściwym ze względu na miejsce zamieszkania cudzoziemca i jego rodziny w Polsce. Zwykle czas oczekiwania na zezwolenie to 2-3 miesiące, choć czas trwania postępowania zależy od konkretnego przypadku.

Polskie zezwolenie daje też prawo wjazdu do Niemiec, ale tylko w celu turystycznym, na okres do trzech miesięcy w ciągu półrocza. W czasie podróży trzeba mieć przy sobie polską kartę pobytu oraz ważny paszport.

Co do zasady, małżonkowie polskich obywateli mogą wnioskować o wizy rodzinne w innych państwach Unii - także w Niemczech. Trudno nam powiedzieć, czy dotychczasowy nielegalny pobyt czy formy wcześniejszego pobytu Pani męża w Niemczech to umożliwiają - o to trzeba dowiedzieć się na miejscu w Niemczech.

Jeśli nie ma żadnych przeszkód - po uzyskaniu polskiej karty pobytu mąż mógłby wnioskować o wizę rodzinną do Niemiec w Ambasadzie Niemiec w Polsce.

W Niemczech działa bardzo wiele organizacji pozarządowych wspierających cudzoziemców - na pewno bez trudu znajdą Państwo jakąś działającą w Państwa okolicy.

Warto też wiedzieć, że co do zasady małżonkowie obywateli Unii nie mogą być zatrzymani lub deportowani z powodu nielegalnego pobytu w Unii - chyba, że stanowią zagrożenie dla bezpieczeństwa i porządku publicznego.


Data odpowiedzi:

2013-08-29 21:20:17

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii