Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

witam, moj maz otrzymal niedawno pobyt staly(zezwolenie na osiedlenie sie)i mamy w zwiazku z tym 2 pytnia: 1. jezeli zdecydowalibysmy sie za jakis czas na dluzszy wyjazd do innego kraju europejskiego to rozumiem ze pobyt staly w Polsce mozna dopiero stracic jesli pozostaje sie w owym kraju dluzej nic 6 lat? 2. drugie pytanie dotyczy obywatelstwa o ktore w przyszlosci maz bedzie sie ubiegal(dopiero po 2 latach pobytu stalego o ile mam aktualne informacje). jesli przed zlozeniem wnisoku o obywatelstwo wyjedziemy z Polski to czy moze to byc przeszkoda w jego uzyskaniu?czy aby uzyskac obywatelstwo obcokrajowiec powinien jednak pozostac w kraju jeszczce dodatkowo 2 lata na pobycie stalym i dopieor pozniej ewentualnie wyjechac do innego europejskiego kraju? z gory bardzo dziekuje za odpowiedz

Odpowiedź

Zgodnie z ustawą o cudzoziemcach zezwolenie na osiedlenie się cofa się, gdy cudzoziemiec na stałe opuścił terytorium Polski. Ustawa nie określa, jak długi pobyt jest uważany za wyjazd 'na stałe'.

Zezwolenie to wygasa też z mocy prawa, gdy cudzoziemiec uzyska status rezydenta długoterminowego UE.

Wspomniany przez Panią okres 6-letniej nieobecności w Polsce skutkowałby odebraniem prawa pobytu w Polsce w przypadku, gdyby Pani mąż posiadał zezwolenie na zamieszkanie rezydenta długoterminowego UE (a nie osiedlenia).

Jeśli zaś chodzi o obywatelstwo - do złożenia wniosku wymagany jest co najmniej trzyletni staż małżeński, oraz nieprzerwany pobyt w Polsce przez okres co najmniej dwóch lat na podstawie zezwolenia na osiedlenie się lub innej formy stałego pobytu.

Za "nieprzerwany pobyt" uważa się taki, w którym cudzoziemiec nie opuścił Polski na okres dłuższy niż sześć miesięcy, a wyjazdy łącznie nie przekroczyły 10 miesięcy w okresie wymaganego pobytu.

Planując wnioskowanie o obywatelstwo, cudzoziemiec musi udokumentować taki nieprzerwany pobyt przez dwa lata bezpośrednio poprzedzające moment złożenia wniosku.

Wyjeżdżając teraz, mąż będzie po prostu musiał odłożyć moment wnioskowania o obywatelstwo tak, aby być w Polsce przez wymagany okres przed złożeniem wniosku. Jeżeli zależy Państwu na jak najszybszym złożeniu wniosku, lepiej rzeczywiście odłożyć planowany wyjazd w czasie, albo zaplanować wyjazdy krótsze, które prawo akceptuje (czyli wspomniane mniej niż 6 miesięcy każdorazowo, łącznie mniej niż 10 miesięcy).

Zachęcam też Państwa do śledzenia przepisów w tej sprawie - gdyż trwają obecnie w Parlamencie prace nad nową ustawą o cudzoziemcach. Prawdopodobnie jej kształt będzie znany pod koniec 2013 roku. Nowa ustawa może zmienić powyższe regulacje.


Data odpowiedzi:

2013-08-14 23:21:38

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii