Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Witam serdecznie! Proszę o konsultację w mojej sytuacji. Mieszkam i pracuję w Polsce od 2000 roku. Pracuję jako nauczyciel angielskiego w publicznej szkole podstawowej. W tej chwili mam pobyt czasowy do kwietnia 2014 roku i staram się o pobyt Rezydenta Długoterminowego. Mój obecny pracodawca dał mi oświadczenie o chęci zatrudnienia mnie na kolejne lata, lecz ja chciałbym od 1 września podjąć pracę w firmie zagranicznej, która jest zarejestrowana w Polsce (ma KRS). Chcą mnie tam zatrudnić na umowę zlecenia na czas nie określony. Jakich formalności muszę dopełnić ja i mój przyszły pracodawca? Z góry ogromnie dziękuję.

Odpowiedź

Nauczanie języków obcych w publicznej szkole podstawowej nie wymaga w Polsce uzyskania zezwolenia na pracę.

Konieczność uzyskania takiego zezwolenia zależy jeszcze od Pana obywatelstwa. Jeśli jednak nie jest Pan obywatelem Unii, co do zasady będzie Pan potrzebował zezwolenia na pracę, aby wykonywać innego rodzaju pracę w Polsce (niż nauczanie w publicznej szkole).

W opisanej sytuacji Pana nowy pracodawca powinien więc wystąpić o zezwolenie na pracę dla Pana do Urzędu Wojewódzkiego. Po wydaniu zezwolenia (albo nawet w trakcie procedury - warto zapytać w konkretnym Urzędzie, które rozwiązanie preferują) Pan powinien z kolei przesłać do Urzędu informację o planowanej zmianie pracodawcy.

Urząd nie będzie Panu wydawał nowej karty pobytu (raczej) - natomiast w przypadku, gdyby nie przesłał Pan do Urzędu informacji o zmianie pracy i pracodawcy, Urząd mógłby Panu obecną kartę odebrać.

Ponieważ różne Urzędy mają różne w praktyce interpretacje i wymogi, zachęcam, aby zapytał Pan bezpośrednio w tym urzędzie, który wydał Panu kartę, w jakiej kolejności, w jakich terminach najlepiej dopełnić tych formalności.


Data odpowiedzi:

2013-07-30 23:14:59

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii