Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Mój partner, obywatel Indii posiada wizę studencką wydaną we Francji której ważność kończy się 20 października - tak samo jak i ważność paszportu. Chcemy mieszkać w Polsce, jednak jego wiza niedługo się kończy a mój partner nie może znaleźć pracy w Polsce(a wiemy że to mogłoby mu pomóc w otrzymaniu wizy w Polsce). Mamy jednak plan na założenie małej działalności gospodarczej. Czy on, jako obcokrajowiec z 5 miesieczną wizą, może wspólnie ze mną założyć działalność? Czy to przedłużyło by jego wize? Lub czy jest możliwość abym to ja otworzyła działalność gospodarczą oraz zatrudniła go na podstawie umowy o pracę? Czy dzięki temu otrzyma wizę krajową na okres jednego roku? Jednak czy podczas kontroli nie byłoby to podejrzane że firma funkcjonuje tak krótki czas?Bardzo proszę o pomoc ponieważ nie zostało nam dużo czasu..

Odpowiedź

Założenie działalności gospodarczej nie jest prostym sposobem zalegalizowania pobytu. Trzeba bowiem wykazać, że założona firma jest dochodowa - na co z reguły potrzebny jest czas działania i udokumentowanych obrotów.

Lepszym pomysłem jest ten, aby to Pani otworzyła działalność i zatrudniła w firmie swojego partnera.

Należy wtedy jednocześnie rozpocząć dwie procedury: Pani powinna złożyć wniosek o zezwolenie na pracę dla swojego partnera-pracownika w Urzędzie Wojewódzkim. Jednocześnie (a w każdym razie nie później niż 45 dni przed upływem ważności wizy - to BARDZO WAŻNE) chłopak powinien złożyć wniosek o zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony w Polsce z powodu zamiaru podjęcia pracy (także w Urzędzie Wojewódzkim).

Wniosek o to zezwolenie na zamieszkanie można złożyć gdy jeszcze nie uzyska Pani zezwolenia na pracę dla chłopaka (a dokument donieść, gdy będzie gotowy). Kluczowe jest, aby nie przekroczyć wspomnianego terminu 45 dni przed upływem ważności wizy w sprawie wnioskowania o zezwolenie na pobyt.

Złożenie wniosku po terminie może z dużym prawdopodobieństwem wywołać konieczność wyjazdu Pani partnera z Polski i oczekiwanie na decyzję za granicą (to kosztowne i czasem logistycznie skomplikowane). Dotrzymanie terminu powoduje, że Pani partner dostanie stempel w paszporcie, który da mu legalny pobyt na czas trwania procedury.

Jeśli chodzi o termin ważności zezwolenia na pobyt - będzie on związany z czasem ważności zezwolenia na pracę. Zezwolenie na pobyt czasowy nie może być wydane na dłużej niż dwa lata. Standardowy okres ważności tego dokumentu to jeden rok.


Data odpowiedzi:

2013-05-31 10:23:44

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii