Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Witam serdecznie, Potrzebuję informacji na temat możliwości założenia w Polsce działalności gospodarczej bądź spółki przez 4 wspólników z Egiptu. Jeden z nich posiada wizę typu C na rok. Z uwzględnieniem że dotyczy ona pobytu zarówno w sprawach rodzinnych, jak i biznesowych. Tylko 1 z nich będzie koordynował działania firmy tu na miejscu w Polsce. Proszę o informację jakie warunki muszą spełnić aby zarejestrować działalność. Czy dla osoby która będzie tu na miejscu lepiej aby była zatrudniona jako pracownik czy może lepiej aby była wspólnikiem? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie,

Odpowiedź

Obywatele Egiptu mogą założyć spółkę w Polsce po rejestracji w sądzie gospodarczym. Po wpisaniu firmy do rejestru wybrany wspólnik powinien wystąpić o zezwolenie na pracę na podstawie dokumentów rejestrowych firmy.

Następnie, jak informuje Wojewoda Mazowiecki, najlepszym rozwiązaniem byłoby, gdyby cudzoziemiec wyjechał, za granicą uzyskał wizę typu D z tytułu pracy - i na podstawie tej wizy wrócił do Polski prowadzić interesy.

Wiza typu C to wiza Schengen. Może być ważna jeden rok - ale oznacza to, że w ciągu tego roku cudzoziemiec ma prawo pobytu w Polsce (czy w krajach Schengen) tylko trzy miesiące.

Nie są wydawane wizy Schengen na czas dłuższy niż trzy miesiące (rok - to termin jej ważności, nie czas dozwolonego pobytu).

Po powrocie do Polski na podstawie wizy D (krajowej), cudzoziemiec może prowadzić firmę, a następnie, gdy będzie możliwe udokumentowanie dochodów firmy - będzie mógł wnioskować o zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony w celu prowadzenia działalności gospodarczej.

Do uzyskania karty pobytu w celu prowadzenia działalności gospodarczej cudzoziemiec musi wykazać, że firma jest korzystna dla polskiej gospodarki. Nowa firma praktycznie nie ma szans spełnić tego warunku.

Co do zasady, dużo łatwiej też uzyskać zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony wydane na podstawie zezwolenia na pracę (które cudzoziemiec prowadzący firmę i tak musi uzyskać, aby pracować we własnej firmie), niż wydane na podstawie prowadzenia działalności gospodarczej.

Po pierwszym roku działalności firmy nadal łatwiej będzie zalegalizować pobyt na podstawie umowy o pracę, niż faktu prowadzenia działalności.


Data odpowiedzi:

2013-09-25 20:47:40

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii