Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Witam, mój narzeczony(obywatel Chile) jest w Polsce na stypendium post-doktoranckim, niestety uzyskał negatywną opinię w sprawie pobytu, w uzasadnieniu było napisane, że nie dostarczono papieru informującym o stypendium oraz że bilety w celu opuszczenia strefy Schengen(sprawa ciągnęła się bardzo długo) były nieoryginalne. W odwołaniu od tej decyzji jeszcze raz złożył papier informujący o stypendium który wydał mu instytut, stwierdzający, że jest stypendystą itd, oraz bilety podbite na na lotnisku. Niestety,wczoraj przyszedł list, że te papiery są niewystarczające i decyzja pozostaje niezmienna. Całą sprawą zajmowała się od początku pani z euraxes, zajmująca się cudzoziemcami przyjeżdżającymi do Polski. Moje pytanie brzmi czy zamiast papieru o stypendium w urzędzie może chodziło o kontrakt? Kontrakt on przedstawił już dużo wcześniej.... Oraz czy można się jeszcze odwoływać? List, który dostaliśmy zaznacza tylko, że papiery są niewystarczające, aby zmienić decyzję urzędu... Termin dla odwołania już w prawdzie upłynął, ale może jest szansa? Czytałam teraz o niebieskiej karcie, czy można się o nią jeszcze starać, jeżeli de facto stypendium w Polsce jest od listopada? Pobyt turystyczny, ma ważny do maja... Jest jeszcze możliwość ślubu, planowaliśmy to po tym jak uzyska pobyt, może jest jednak jakaś możliwość aby stwierdzić to, że jesteśmy narzeczonymi? Czy może lepiej wyprowadzić się ponownie z Polski(to ja chciałam tu mieszkać a teraz trochę żałuje), bo jak widać okoliczności tutaj nie sprzyjają nam, mój narzeczony, jest już bardzo zmęczony tą sytuacją i bardzo złym traktowaniem w urzędzie.... Proszę bardzo o pomocne wskazówki, Pozdrawiam!

Odpowiedź

Bardzo ciężko odpowiedzieć na tak skomplikowane pytanie bez bezpośredniej rozmowy, która daje możliwość dopytania o liczne szczegóły (najczęściej decydujące dla sprawy) oraz przejrzenia dokumentów. Dlatego radzilibyśmy przede wszystkim jak najszybsze skontaktowanie się z prawnikiem z jednej z organizacji pozarządowych, świadczących pomoc prawną cudzoziemcom. Ich namiary znajdziecie Państwo na naszej stronie w zakładce "Kontakty".

Na pewno, jeżeli pozostał jeszcze czas na złożenie skargi do sądu, warto poważnie rozważyć taką możliwość. Czy skarga jest zasadna i ma szanse zostać uwzględniona przez sąd można ocenić po zapoznaniu się z decyzjami w sprawie narzeczonego. Dlatego kontakt z prawnikiem jest niezbędny.

Potwierdzenie faktu, że jesteście Państwo narzeczonymi nie zmieni niczego w tej sytuacji. Zmienić cokolwiek mógłby jedynie ślub. Jeżeli narzeczony spełnia wymagania niezbędne do otrzymania tzw. niebieskiej karty (czyli zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony w celu wykonywania pracy w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji) może oczywiście rozważyć także i taką opcję. Jednak w aktualnej sytuacji zapewne niewiele to zmieni, jeżeli jego legalny pobyt kończy się wcześniej niż za 45 dni (a z tego co Pani pisze wynika, że właśnie tak jest).

Złożenie wniosku o zezwolenie wcześniej niż 45 dni do dnia zakończenia legalnego pobytu na aktualnej podstawie daje cudzoziemcowi prawo do przebywania w Polsce do czasu zakończenia postępowania w sprawie nawet po upływie legalnego pobytu (cudzoziemiec dostaje specjalny stempel w paszporcie, który przedłuża legalność jego pobytu). Jeżeli wniosek o zezwolenie zostanie złożony bez zachowania tego terminu cudzoziemiec musi opuścić Polskę przed końcem okresu legalnego pobytu.

Bardzo istotne jest, aby nie dopuścić, aby narzeczony przebywał w Polsce nielegalnie. W każdej chwili groziłaby mu wówczas deportacja i wpis danych do wykazu cudzoziemców niepożądanych na terytorium RP (to oznacza zakaz wjazdu do Polski na minimum 1 rok). Lepiej wyjechać, dopóki narzeczony jest tu legalnie i ewentualnie starać się o wizę do Polski zza granicy.


Data odpowiedzi:

2013-04-15 11:07:19

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii