Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Dzien dobry,jakie dokumenty trzeba zlozyc zeby przedluzyc karte pobytu jezeli karta traci waznosc wraz z zezwoleniam na prace? przeciez zezwolenia tak szybko sie nie wyrobi,a dokumenty na karte trzeba zlozyc 45 dni przed jej koncem? I liczy sie to ze mam dziecko urodzone w polsce.

Odpowiedź

Do przedłużenia karty potrzebne są takie same dokumenty, jak w momencie składania pierwszego wniosku - musi więc Pani wykazać, że nadal ma Pani powody do pobytu w Polsce.

Istotnie, wniosek o nową kartę należy złożyć najpóźniej 45 dni przed upływem ważności obecnie posiadanej karty. W przeciwnym razie jest możliwe, że nie otrzyma Pani nowej decyzji w czasie ważności obecnej karty - i będzie Pani musiała wyjechać z Polski i czekać na decyzję za granicą.

Cudzoziemiec, który planuje dalszy pobyt w Polsce, musi wcześniej pomyśleć o uzyskaniu nowego zezwolenia na pracę (oczywiście wnioskuje o niego pracodawca). Bez tego przedłużenie karty pobytu wydanej z powodu zatrudnienia nie będzie możliwe.

Znacznie prostsza jest sytuacja w przypadku obywateli Ukrainy, Białorusi, Mołdawii i Gruzji - do zatrudnienia obywateli tych państw na 6 miesięcy wystarczy rejestracja oświadczenia w Urzędzie Pracy. Takie oświadczenie także może być podstawą do wnioskowania o kartę czasowego pobytu. Planując jeszcze dłuższe zatrudnienie w Polsce cudzoziemiec zyskuje w ten sposób czas, aby pracodawca mógł uzyskać kolejne zezwolenie na pracę.

Być może w Pani sytuacji możliwe jest też wnioskowanie o kartę pobytu na innej podstawie, niż zatrudnienie w Polsce - na przykład z powodów rodzinnych. Szanse na to zależą od tego, jakie obywatelstwo ma Pani dziecko, a także, jakie obywatelstwo i/lub status prawny w Polsce ma ojciec dziecka.

Ponieważ w kwestii legalizacji ważne są niuanse, proponuję, aby zgłosiła się Pani na bezpośrednią konsultację prawną do jednej z polskich organizacji pozarządowych - ich listę podajemy w dziale KONTAKTY.

Na spotkanie z prawnikiem warto się przygotować - zgromadzić wszelkie dokumenty dotyczące dotychczasowego pobytu w Polsce, a także dokumenty dziecka. Na spotkanie najlepiej umówić się wcześniej telefonicznie.


Data odpowiedzi:

2013-02-20 22:19:31

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii