Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

mam obywatelstwo Polskiego moj zona nie ma polskiego obywatela,ale dziecko ma Polskiego obywatelem.jakie dokumentow wymagajacy zeby zona przyjechac z dzieckiem do Polski na staly ?

Odpowiedź

Pana dziecko jako polski obywatel potrzebuje tylko paszportu, aby przyjechać do Polski.

Pana żona ma dwie możliwości - albo może przyjechać do Polski na podstawie wizy, albo złożyć w konsulacie wniosek o zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony w Polsce.

Aby żona dostała wizę do Polski, Pan może sporządzić oficjalne zaproszenie dla niej. Takie zaproszenie rejestruje się w Urzędzie Wojewódzkim. Trzeba mieć stałe dochody (potrzebny wyciąg z banku albo zaświadczenie o zarobkach z pracy) i możliwość zameldowania żony w Polsce (mieszkanie albo rezerwacja w hotelu).

Gdy zarejestruje Pan zaproszenie, Pana żona z kopią tego zaproszenia składa w polskim konsulacie wniosek o wizę.

Po przyjeździe w Urzędzie Wojewódzkim żona może wnioskować o kartę czasowego pobytu (o pobyt stały będzie mogła wnioskować dopiero trzy lata po przyjeździe).

Żona może też złożyć wniosek o tę kartę czasowego pobytu w konsulacie Polski przed przyjazdem. Taką kartę zwykle otrzymuje się na rok, następnie można ją przedłużać.

Do złożenia wniosku o zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony (kartę czasowego pobytu) potrzebne są:

  • Państwa akt małżeństwa i tłumaczenie przysięgłe na język polski,
  • dokumenty potwierdzające Pana prawo pobytu w Polsce (kopia polskiego paszportu powinna wystarczyć),
  • dokumenty potwierdzające, że ma Pan stabilne i regularne źródła dochodu wystarczające na utrzymanie siebie i swojej rodziny,
  • dowód ubezpieczenia zdrowotnego żony, które pokrywa też koszty leczenia w Polsce.
  • Trzeba też wypełnić cztery egzemplarze wniosku o zezwolenie, dołączyć do niego cztery zdjęcia i kopię paszportu.

    Złożenie wniosku kosztuje 340 złotych.

    W linku poniżej - informacja o procedurze wnioskowaania o to zezwolenie przygotowana przez Mazowiecki Urząd Wojewódzki.

    Zobacz także

    zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony - informacja Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego

    Data odpowiedzi:

    2013-03-15 13:14:00

    Komentarze

    Twój komentarz
    E-mail Hasło do usunięcia

    Powrót do listy pytań w tej kategorii

    UWAGA!
    Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

    Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
    Opinie internautów o infolini Oceń nas

    Infolinię Migracyjną wspierają:

    Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

    Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

    Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

    Opinie internautów o Infolinii