Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Witam!prosze o informacje,1.12.2012 wyszlam za maz w Tunezji, w tej chwili staramy sie z mezem o wize dla niego.chcialabym otrzymac informacje co potem, gdy otrzyma wize i przyjedzie do Polski jak dalej dzialac, gdzie sie udac?czy od razu mozemy starac sie o karte stalego pobytu?czy gdy otrzyma karte mozemy wyjechac za granice?moi rodzice mieszkaja i pracuja w Norwegii, chcielibysmy wyjechac do nich czy jest to mozliwe i jak to wszystko zalatwic.Bardzo prosze o jakies informacje i z gory dziekuje.Pozdrawiam Karolina Hedhili

Odpowiedź

Po przyjeździe do Polski cudzoziemiec powinien złożyć wniosek o zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony w związku z małżeństwem. Takie zezwolenie daje prawo pobytu i pracy w Polsce, a także wielokrotnego przekraczania polskiej granicy. Wniosek o zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony składa się w Urzędzie Wojewódzkim właściwym ze względu na miejsce zamieszkania (najlepiej byłoby, aby adresy zamieszkania i zameldowania były tożsame). Większość Urzędów prezentuje na swoich stronach internetowych informacje o warunkach i formalnościach związanych z wnioskowaniem o zezwolenie, a także wzór wniosku. Do załatwienia sprawy będzie potrzebny paszport cudzoziemca, kopia dokumentu tożsamości polskiego współmałżonka, akt ślubu. Istotne dla sprawy będzie, czy małżonkowie mieszkają razem.

Wniosek najlepiej złożyć nie później niż 45 dni przed upływem ważności wizy. Wówczas cudzoziemiec otrzyma tzw. stampilę - czyli pieczęć potwierdzającą jego legalny pobyt w Polsce na czas rozpatrywania wniosku o zezwolenie na pobyt w Polsce. Pobyt ten będzie legalny nawet jeśli cudzoziemiec nie zdąży otrzymać decyzji w okresie ważności wizy i wiza wygaśnie.

Jeśli wniosek zostanie złożony później - i tak będzie rozpatrzony, ale cudzoziemiec nie otrzyma stampili i podczas czekania na zakończenie postępowania jego pobyt będzie nielegalny. Jako mąż Polki czy żona Polaka cudzoziemiec nie może z tego powodu ponosić konsekwencji, a przede wszystkim, co do zasady, nie grozi mu wydalenie. Może się to jednak wiązać z pewnymi niedogodnościami np. koniecznością wykazania, że pomimo nielegalnego statusu cudzoziemiec może przebywać w Polsce. W takiej sytuacji warto nosić przy sobie kopię aktu ślubu.

Tak więc mąż w pierwszej kolejności może ubiegać się o kartę czasowego pobytu. Zezwolenie na osiedlenie się, czyli karta stałego pobytu, o którą Pani pyta będzie dla niego dostępna dopiero po 3 latach małżeństwa i co najmniej 2 latach nieprzerwanego pobytu w Polsce na podstawie zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony. Mąż ma prawo wyjechać za granicę - karta pobytu daje mu prawo wielokrotnego przekraczania polskiej granicy i powrotu do Polski. Musicie jedynie Państwo pamiętać, że jednym z warunków otrzymania karty stałego pobytu jest "nieprzerwany pobyt" cudzoziemca na terytorium RP. Oznacza to, że w okresie wymaganych 2 lat cudzoziemiec nie może opuścić Polski na dłużej niż 10 miesięcy, z czego żaden z wyjazdów nie może być dłuższy niż 6 miesięcy.


Data odpowiedzi:

2013-01-09 21:09:07

Komentarze

2013-02-05 18:26
Aby usunąć, wpisz hasło:

Dodam jeszcze , że po waszym przylocie do Polski, musicie najpierw zarejestrować wasze małżeństwo w Urzędzie Miasta. Bo gdy ja z mężem (obywatel Indii) ubiegaliśmy się o przyznanie mu pozwolenia na czas oznaczony, pierwsze o co się pytali to polski akt małżeństwa.

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii