Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Ja i moj chlopak Hindus bedziemy brali slub 2 tyg przed koncem waznosci jego wizy. Czyli w przeciagu tych 2 tyg po ślubie mozemy ubiegac sie o zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony bo termin skladania wniosku 45 dni przed upływem terminu waznosci wizy wiec bedzie musial opuscic Polske tak? Czy po slubie nie bedzie musial opuszczac Polski? Ale jak wiza mu sie skonczy to na jakiej podstawie on tu bedzie przebywal? Wystarczy ze jest moim małżonkiem?

Odpowiedź

Nie będzie musiał opuścić Polski, będąc już małżonkiem obywatelki RP. Nie będzie też mógł być deportowany, gdyby był przez krótki czas w Polsce nielegalnie.

Po ślubie Pani małżonek będzie mógł złożyć wniosek o zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony na podstawie zawartego związku.

- Cudzoziemcy, którzy przyjeżdżają do Polski wziąć ślub i mają krótkoterminowe wizy, stawiani są przed wyborem: wyjechać po ślubie, albo przez krótki czas być w Polsce nielegalnie - mówi Agata Foryś, prawnik Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka.

- Po ślubie cudzoziemiec może złożyć wniosek o kartę pobytu w terminie późniejszym niż 45 dni przed upływem ważności poprzedniej karty pobytu albo wizy. Naraża się jednak na to, że nowa karta zostanie mu wydana po upływie ważności starej - mówi Foryś - tym sposobem cudzoziemiec do czasu wydania nowej karty będzie w Polsce nielegalnie.

Mogą Państwo też spróbować wnioskować o przedłużenie obecnej wizy w Urzędzie Wojewódzkim. W opisywanej sytuacji urząd może, ale nie musi przedłużyć wizy. Co do zasady taka możliwość jest zarezerwowana na sytuacje nagłe, nie do przewidzenia przez konsula, który wydał wizę. Urząd może odmówić przedłużenia wizy, argumentując, że ślub był do przewidzenia... Mimo to warto spróbować.

Informacje na temat składania wniosku o kartę pobytu czasowego znajdzie Pani w poniższym linku.

Zobacz także

MUW: wniosek o pobyt czasowy

Data odpowiedzi:

2009-07-22 14:04:07

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii