Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Szanowni Państwo, Bardzo proszę o poradę w następującej sytuacji. Mój mąż jest obywatelem USA. Aktualnie przebywa ze mną w Polsce, gdzie razem wychowujemy dziecko. Do tej pory, aby legalnie przebywać na terenie naszego kraju, wyjeżdżał z Polski na jeden dzień co trzy miesiące. Nie ukrywam, że było to dla nas bardzo stresujące, gdyż za każdym razem był dokładnie przepytywany na granicy i nigdy nie wiedzieliśmy do końca czy zostanie ponownie wpuszczony. Ślub wzięliśmy miesiąc temu w Stanach Zjednoczonych (Kalifornia). Niestety tam nie dostaje się aktu ślubu od ręki. Jest on wysyłany pocztą po ok. 8-10 tygodniach od ceremonii. Natomiast w dniu ślubu otrzymuje się tzw. customer copy ze wszystkimi danymi jak na akcie i jest to pełnoprawny dokument poświadczający małżeństwo do czasu uzyskania właściwego aktu ślubu. Moje pytanie jest następujące: jak możemy zalegalizować pobyt męża na terenie Polski w takiej sytuacji? Czy jest szansa na wystąpienie o pobyt na czas oznaczony? Czy można rozpocząć procedurę (ktora z tego co wiem trwa wiele miesięcy), a akt ślubu dostarczyć gdy go otrzymamy? Z naszych dotychczasowych doświadczeń z urzędami na terenie Polski wynika, że szanse na uznanie takiego dokumentu (który po przetłumaczeniu bedzie zawierał adnotacje "kopia dla klienta") są zerowe skoro przepisy mówią o akcie ślubu...Czy jest coś co możemy w tej sytuacji zrobić? Jakieś inne rozwiązanie? Z góry dziekuje za pomoc.

Odpowiedź

Możecie Państwo rozpocząć procedurę o udzielenie mężowi zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony w związku z małżeństwem jeszcze bez oficjalnego aktu ślubu, a następnie dostarczyć akt ślubu w trakcie postępowania. Z całą pewnością jednak, jeżeli organ będzie musiał Was wzywać do uzupełnienia dokumentów, niepotrzebnie wydłuży to postępowanie, które w standardowej sytuacji ma szansę skończyć się w terminie legalnego 90-dniowego pobytu męża w Polsce. Szybsze złożenie wniosku niewiele zaś zmieni w sytuacji męża, ponieważ jeżeli nie będzie chciał przebywać w Polsce nielegalnie i tak nadal będzie musiał wyjeżdżać z Polski na ten jeden dzień.

Niestety osoby, które przebywają w Polsce na podstawie ruchu bezwizowego nie mają prawa do tzw. stampili - stempla, który legalizuje ich pobyt w trakcie oczekiwania na decyzję w sprawie zezwolenia, nawet po upływie ich legalnego pobytu.

Gdyby mąż przyjechał do Polski na podstawie wizy, a następnie nie później niż 45 dni przed upływem jej ważności złożył wniosek o kartę czasowego pobytu w związku z małżeństwem, a postępowanie nie zakończyłoby się przed upływem ważności wizy, to po tym czasie otrzymałby do paszportu taki stempel, na podstawie którego jego pobyt uznawany byłby za legalny.

Niestety ta zasada nie obejmuje Pani męża, ponieważ dotyczy tylko cudzoziemców, który przebywają w Polsce na podstawie wizy lub zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony.

Cudzoziemiec w ruchu bezwizowym powinien opuścić kraj po upływie określonej liczby dni, które może przebywać w Polsce, a jeżeli tego nie zrobi jego pobyt w Polsce jest nielegalny.

Warto wiedzieć, że co do zasady nie ma możliwości wydalenia cudzoziemca - męża Polki, ale proszę pamiętać o niedogodnościach i braku komfortu związanych z nielegalnym pobytem. Tym bardziej, że z tego co Pani pisze zostało Państwu jedynie kilka tygodni do tego, aby rozpocząć procedurę z kompletem dokumentów, co zdecydowanie zwiększa szansę na stosunkowo szybkie otrzymanie decyzji, niewykluczone, że w trakcie kolejnego 3-miesięcznego pobytu męża w Polsce.


Data odpowiedzi:

2012-11-07 21:03:47

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii