Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Witam, pochodzę z Egiptu mam wydane zezwolenie na zamieszkanie na czas określony na rok ze wzgędu na naukę ( języka polskiego)który mi się bardzo przyda czy mogę sam wystąpić o wydanie zezwolenia na pracę? albo czy pracodawca może wystąpić o wydanie zezwolenia na pracę?czy konieczne jest wstąpić w związek małżeński żeby mieszkać i pacować w Polsce?, nie chcę naciskać partnerki- nie chcę żeby uznała że kochamy się dla papierków.....bo to bez sensu, muszę Jej najpierw udowodnić na co mnie stać by zasłużyć na ślub z nią, i już sam nie wiem co mam robić

Odpowiedź

Jest kilka możliwości przedłużenia legalnego pobytu. Oczywiście jedną z nich jest zawarcie związku małżeńskiego w Polką - ale to nie jedyna droga.

Po pierwsze, może się Pan ponownie ubiegać o kartę pobytu ze względu na naukę.

W przypadku podjęcia w Polsce studiów (niestety na zasadach odpłatności) ma Pan szansę na uzyskanie zezwolenia na zamieszkania na czas oznaczony w związku ze studiami. Jest to inny rodzaj zezwolenia niż to, które obecnie Pan posiada.

Kolejna możliwość to podjęcie pracy i legalizacja pobytu na tej podstawie. W Pana przypadku (obywatela Egiptu) konieczne jest najpierw otrzymanie zezwolenia na pracę. Nie ma Pan możliwości samodzielnego wystąpienia o to zezwolenie - wniosek o zezwolenie na pracę zawsze składa przyszły pracodawca (wskazując przy tym konkretną pracę, którą miałby Pan wykonywać).

Warto wiedzieć, że aby otrzymać to zezwolenie, konieczne będzie przeprowadzenie tzw. testu rynku pracy. Polega on na zgłoszeniu przez pracodawcę w miejscowym Urzędzie Pracy oferty pracy wraz z wykazem obowiązków i kwotą wynagrodzenia. Zezwolenie na podjęcie tej pracy przez Pana będzie wydane dopiero wtedy, jeżeli pracodawca nie znajdzie chętnego do pracy na tym stanowisku wśród Polaków ani cudzoziemców, którzy w Polsce mają prawo do pracy bez zezwolenia.


Data odpowiedzi:

2012-08-19 21:45:30

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii