Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Witam, moj chlopak jest Marokanczykiem, posiada rezydencje hiszpanska, mieszka tam juz od dluzszego czasu. Czy bedzie dla niego problemem przekroczenie granicy Polski? Jak ewentualnie zalegalizować jego pobyt w Polsce i co trzeba załatwić, aby mógł np legalnie pracować?

Odpowiedź

Jeśli chłopak posiada prawo pobytu w Hiszpanii i ważny paszport - może bez wizy przyjechać do Polski na okres do trzech miesięcy. W tym czasie nie będzie miał prawa do pracy.

Planując dłuższy pobyt i zatrudnienie - trzeba albo wnioskować o wizę z prawem do pracy przed przyjazdem, albo po przyjeździe natychmiast składać wniosek o zezwolenie na zamieszkanie w Polsce na czas oznaczony.

W obu przypadkach najlepiej zacząć od znalezienia pracodawcy, który Pani chłopaka zatrudni. Pracodawca powinien następnie wystąpić z wnioskiem o zezwolenie na pracę dla cudzoziemca. Na podstawie takiego zezwolenia Pani chłopak mógłby następnie wnioskować o wizę (w polskim konsulacie w Hiszpanii), albo o zezwolenie na zamieszkanie (w Urzędzie Wojewódzkim w Polsce, właściwym ze względu na miejsce zamieszkania w Polsce).

Jeśli chłopak wnioskowałby o zezwolenie na zamieszkanie, ważne, aby złożył wniosek natychmiast po przyjeździe - tylko w takim przypadku ma szanse na jego rozpatrzenie jeszcze w czasie trwania dozwolonego pobytu bezwizowego. Wtedy uzyskuje prawo pobytu w Polsce na podstawie zezwolenia w czasie trwania bezwizowego pobytu - gdy trzy miesiące się skończą, po prostu zmienia się podstawa legalizacji pobytu, chłopak nie musi wyjeżdżać z Polski.

Jeśli jednak wniosek nie zostanie rozpatrzony w terminie, chłopak powinien wyjechać z Polski i oczekiwać na decyzję za granicą, ustanawiając wcześniej pełnomocnika, który odbierałby jego korespondencję od Urzędu. Po otrzymaniu decyzji może wrócić do Polski, odebrać decyzję, mieszkać w Polsce przez czas określony w zezwoleniu i pracować.

Zezwolenie można przedłużać, pod warunkiem spełniania określonych wymogów (możliwości kontynuacji zatrudnienia, przede wszystkim).


Data odpowiedzi:

2012-01-23 21:38:42

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii