Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Dzien dobry. Jestem Bialorusinka, a moj maz jest Polakiem. Mamy syna 1.9 mies. Mieszkalismy razem w Polsce, mam karte czasowego pobytu i jestem czasowo zameldowana w sluzbowym mieszkaniu meza. Wyjechalam na wakacje z dzieckiem do rodzicow, w miedzyczasie dostalam od meza smsa, ze zmienil zamki w mieszkaniu i wyniosl wszystkie nasze rzeczy do piwnicy. I musze zostac z dzieckiem u rodzicow i radzic sobie sama. Przyjechalam do Polski i ww. informacja okazala sie prawda. Maz zlikwidowal jakiekolwiek oznaki istnienia zony i dziecka, kupil sobie rasowego psa i zaczal kawalerskie zycie. Dziecko urodzilo sie w Polsce, ma obywatelstwo Polskie i bialoruskie. Niedlugo konczy mi sie karta pobytu. Zlozylam w Urzedzie Wojewodzkim dokumenty na kolejna karte, ale maz nie przyszedl na rozmowe. Opowiedzialam Pani z Urzedu prawde, ze zostalam wyrzucona wraz z dzieckiem z domu. Pozostajemy w zwiazku malzenskim, a ja wrocilam do rodzicow na Bialorus, gdzie obecnie przebywam wraz z dzieckiem. cchialabym dostac kolejna karte czasowego pobytu z kilku przyczyn: synek jest Polakiem i chyba ma prawo mieszkac w Polsce; obecnie na Bialorusi jest trudna ekonomiczna sytuacja i w Polsce sa lepsze warunki dla wychowywania dziecka i wieksze mozliwosci by znalezc mi prace w przyszlosci (poniewaz na razie synek jest zamaly, a nikogo w Polsce do pomocy w opiece nad synkiem nie mam), potzrebuje pozwolenie na wjazd do Polski (karte pobytu) w celu przeprowadzenia spraw sadowych o alimenty i pozniejszy rozwod.. Pani z Urzedu powiedziala, ze nie dostane karte pobytu jezeli 1. nie znajde stalej pracy 2. nie wynajme mieszkania wg umowy 3. potrzebuje ubezpieczenie (jestem na ubezpieczeniu meza, on jest wojskowy). Pytanie: 1. czy fkatycznie w tej sytiuacji (jednak pozostaje w zwiazku malzenskim z Polakiem, a dziecko ma obywatelstwo polskie i moje ww. uzasadnienie czemu chce dostac karte) nie wystarczajace warunki by dostac karte pobytu? 2. Czy bede potrzebowala rowniez zalatwic zameldowanie? (na razie mam czasowe na termin wydanej karty) 3. Czy w razie, jezeli wylacznym warunkiem dla dostania karty jest stala praca w Polsce, czy bede mogla przyjechac bez synka, go zostawic na pierwszy czas pod opieka babci na Bialorusi? 4. Czy w razie, jezeli wylacznym warunkiem dla dostania karty jest stala praca w Polsce, czy bede mogla zglosic sie po karte pozniej, nawet po czasie jak skonczy sie obecna karta (oczywiscie, ze w tym wypadku wjade legalnie do Polski na [podstawie naprz. wizy) 5. Rozumiem, ze dostac karte stalego pobytu na podstawie 3 lat malzenstwa z Polakiem juz nie bede mogla? czy w innym wypadku trzeba mieszkac w Polsce na kartach czasowego pobytu nieprzerwanie przez 5 lat (i ile mies rocznie mozna spedzic poza Polska?)- w tej chwili uplywa mi pierwsza karta czasowego pobytu 2 letnia wydana na podstawie zwiazku malz) Bardzo prosze o odpowiedz. czy faktycznie w moim wypadku musze koniecznie znalezc prace. (dodam, ze narazie maz nie placi na syna, ktory teraz ma 1.9 mies) Dziekuje, bardzo czekam na odpowiedz. Przepraszam, jezeli napisalam zaduzo.

Odpowiedź

Pani sytuacja jest dość skomplikowana, ale jest kilka możliwości działania.

Wspomnę na początku, że skoro przebywa Pani obecnie na Białorusi, to powinna Pani, o ile jeszcze tego Pani nie zrobiła, wskazać w Polsce pełnomocnika do doręczeń, aby korespondencja w Pani sprawie, która obecnie toczy się przed polskim urzędem, rzeczywiście do Pani dochodziła. W tym celu musi Pani na piśmie upoważnić osobę, która mieszka w Polsce, do odbioru urzędowej korespondencji w Pani sprawie. W innym wypadku zostanie ona złożona w aktach sprawy, a urząd uzna, że została ona Pani dostarczona (choć faktycznie tak się nie stanie).

Obecnie nadal jest Pani żoną polskiego obywatela, a więc dopóki nie zostanie orzeczony rozwód, teoretycznie powinna Pani otrzymać kartę pobytu w związku z małżeństwem.

W praktyce mogą pojawić się jednak problemy, ponieważ urząd ma informację o planowanym rozwiązaniu małżeństwa. Warto byłoby mimo to walczyć o otrzymanie tej karty (czyli przygotować bardzo dobre i profesjonalne odwołanie w przypadku, gdyby odmówiono Pani karty).

Może Pani skorzystać z pomocy polskiej organizacji pozarządowej (adresy w dziale KONTAKTY); jeśli nie będzie Pani chciała czy mogła przyjechać w międzyczasie do Polski, może Pani przesłać skan decyzji do wybranej organizacji, która udziela pomocy prawnej, a odwołanie przygotowane przy pomocy tej organizaji może Pani następnie złożyć w polskiej ambasadzie na Białorusi.

Posiadając wcześniej zezwolenie wydane z powodu małżeństwa z obywatelem Polski, może się Pani ubiegać o kolejne zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony na podstawie rozwodu. Złożenie wniosku w takiej sytuacji nie wymaga wykazania ani stałego źródła dochodu, ani ubezpieczenia, ani umowy najmu, jest więc w Pani sytuacji dużo korzystniejszej niż ubiegając się zezwolenie o którym wspominała urzędniczka, czyli zezwolenie w związku z wykonywaniem pracy (ten rodzaj zezwolenia rzeczywiście wymaga od Pani zgromadzenia większej liczby dokumentów, przede wszystkim - znalezienia pracodawcy).

Jedyne warunki, jakie trzeba spełnić, aby uzyskać kartę wydaną na podstawie rozwodu, to podstawa pobytu w momencie składania wniosku (musi to być karta pobytu wydana z powodu małżeństwa z obywatelem Polski) i już orzeczony rozwód. Jeśli uda się Państwu zakończyć postępowanie rozwodowe w trakcie obecnie toczącego się postępowania o zezwolenie na zamieszkanie, warto zgłosić tę okoliczność i spróbować zmienić podstawę wniosku.

Gdyby jednak ta droga okazała się niemożliwa, to pozostają następujące możliwości:

  • ubieganie się o kartę pobytu w związku z wykonywaniem pracy na terytorium RP. W takim przypadku niestety rzeczywiście trzeba spełnić te warunki, o jakich poinformowano Panią w urzędzie tj. trzeba wykazać ubezpieczenie zdrowotne, stabilne i regularne źródło dochodu, umowę najmu i meldunek. Oczywiście może Pani przyjechać do Polski bez synka, jego obecność nie jest potrzebna do uzyskania zezwolenia w związku z pracą.
  • ubieganie się o kartę pobytu ze względu na więzi o charakterze rodzinnym, ale wówczas obecność synka, jako obywatela polskiego, do którego zamierza Pani dołączyć na terytorium Polski, jest niezbędna. W tym przypadku także trzeba spełnić powyższe warunki,
  • ubieganie się o zgodę na pobyt tolerowany ze względu na prawo do życia rodzinnego i prawa dziecka.

Niestety, ubieganie się o zezwolenie na osiedlenie w Pani przypadku nie będzie obecnie możliwe. Taką możliwość mają jedynie małżonkowie polskich obywateli lub osoby przebywające w Polsce na podstawie statusu uchodźcy, ochrony uzupełniającej lub zgody na pobyt tolerowany (po upływie 10 lat pobytu na tej podstawie, jeśli się Pani zdecyduje na tę opcję).

Jeżeli chodzi o powrót do Polski na podstawie wizy, to oczywiście może Pani wjechać na tej podstawie, a następnie już w Polsce złożyć wniosek o zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony. Trzeba jedynie pamiętać, aby złożyć wniosek odpowiednio wcześnie tzn. nie później niż 45 dni przed upływem ważności wizy, na podstawie której Pani wjechała. Złożenie wniosku w tym terminie da Pani możliwość legalnego pobytu w Polsce na podstawie tzw. stampili, nawet po upływie ważności wizy, do czasu, gdy postępowanie w sprawie wydania zezwolenia na pobyt zostanie zakończone.

AG

Data odpowiedzi:

2011-10-09 17:11:04

Komentarze

2011-10-11 15:48
Aby usunąć, wpisz hasło:

Bardzo dziekuje za odpowiedz. Poniewaz na razie nie zostaly ani przeze mnie, ani przez meza zlozone dokumenty do sadu na rozwod (tylko na alimenty), a karta pobytu moze mi sie skonczyc. Pani z UW mi powiedziala, ze podstawa ubiegania sie o karte pobytu (jezeli nie z powodu pracy, nauki i t.d.) to tylko malzenstwo. Czy prawidlowo zrozumialam, ze nawet majac juz rozwod i nie mieszkajac z bylym mezem mozna ubiegac sie o karte pobytu? Chcialabym tylko dodac, ze dokumenty w UW zostaly zlozone, a na rozmowie z Pania kurator mojej sprawy i wyjasnienia jej, czemu maz nie przyszedl na rozmowe (ze poinformowal mnie, zebym z synem zostalam u dziadkow a rzeczy nasze sa w piwnicy i radzilysmy sobie same) Pani kurator zapropomowala czasowo zamrozic sprawe dopoki nie doloze dokumentow o znalezieniu pracy i wynajeciu mieszkania. Wiec postepowanie zostalo wstrzymane. Zrozumialam, ze mozna bylo nie wstrzymywac postepowania, a czekac na decyzje od Wojewody? Co ewentualnie mozna by bylo dolozyc jako mocniejsze argumenty? (pismo z organizacji pozarzadowych i czy ich uslugi sa platne?). Planuje pojechac do Polski by wznowic postepowanie w mojej sprawie. bardzo prosze o odpowiedz. Dziekuje za poprzednia

2017-05-31 15:57
Aby usunąć, wpisz hasło:

WITAM, MAM PYTANIE A RACZEJ PROSBE, CO MAM NAPISAC W UZASADNIENIU O ZAMIARZE OSIEDLENIA SIE W POLSCE NA STALE

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii