Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

dobry wieczor Obecnie mieszkamy w Polsce i staramy sie o pozwolenie na pobyt tymczasowy dla meza, ktory jest Egipcjaninem, jestesmy po slubie 3,5 roku i mamy jedno dziecko. Chcialabym wiedziec czy gdy maz otrzyma wize pobytowa czy bedziemy mogli cala rodzina przeniesc sie np do Holnadii albo Wielkiej Brytanii a proces wizy nie zostanie wstrzymany?Zalezy nam bardzo zeby maz otrzymal polski paszport w niedalekiej przyszlosci, ale glownym problemem w Polsce bedzie znalezienie pracy dla meza. Wiem natomiast,iz w Wielkiej Brytanii maz nie bedzie mial problemow ze znalezieniem zatrudnienia.Uprzejmie prosze o odpowiedz.

Odpowiedź

Niestety oba Państwa zamiary: znalezienia pracy za granicą i ubiegania się o polskie obywatelstwo, kłócą się ze sobą w praktyce.

Ich realizacja na raz będzie zapewne niemożliwa.

Jeśli mąż ubiega się o kartę czasowego pobytu - to znaczy, że do uzyskania obywatelstwa polskiego jeszcze długa droga. W tym czasie, co do zasady, mąż powinien mieszkać w Polsce.

Polskie przepisy (ustawa o obywatelstwie) przewiduje ułatwioną możliwość uzyskania polskiego obywatelstwa dla cudzoziemców, którzy są małżonkami obywateli Polski. Aby skorzystać z tej łatwej ścieżki, cudzoziemiec musi przebywać w związku małżeńskim z obywatelem Polski co najmniej 3 lata, a także posiadać zezwolenie na osiedlenie się(czyli prawo stałego pobytu).

To ważne, że łatwa droga do obywatelstwa jest dostępna dla cudzoziemca tylko przez sześć miesięcy od dnia, gdy zacznie spełniać oba powyższe wymogi łącznie.

Biorąc pod uwagę Państwa staż małżeński, mąż mógłby skorzystać z ułatwionej drogi przez pół roku od dnia, gdy uzyska kartę stałego pobytu (w tym celu mąż musi mieszkać w Polsce co najmniej trzy lata).

Aby natomiast wnioskować o zezwolenie na osiedlenie się - mąż może wystąpić o to zezwolenie mając trzyletni staż małżeński, pod warunkiem, że co najmniej od dwóch lat mieszka nieprzerwanie w Polsce.

Z Pani pytania nie wynika, jak długo mieszkają Państwo w Polsce. Trudno mi więc powiedzieć, ile czasu potrzeba, aby ostatecznie uregulować pobyt Pani męża w Polsce - jeśli zależy Państwu na szybkim uzyskaniu obywatelstwa polskiego dla męża, wyjazd z Polski do czasu uregulowania sytuacji nie jest wskazany.

Gdy mąż uzyska polską kartę pobytu (czasowego lub stałego), może wyjechać do krajów strefy Schengen bez wizy, ale tylko w celach turystycznych. Wielka Brytania do tej strefy nie należy i Pani mąż nadal potrzebowałby wizy, aby tam pojechać. Jako Pani mąż, mógłby wnioskować o tzw. EEA Family Permit - rodzaj wizy, która daje jednocześnie prawo pobytu i prawo do pracy cudzoziemcom-małżonkom krajów Europejskiego Obszaru Gospodarczego.

O EEA Family Permit Pani mąż może wnioskować, gdy tylko jego pobyt w Polsce jest legalny - ma wizę albo dowolną kartę pobytu.

Z polską kartą pobytu Pani mąż może pojechać natomiast bez wizy do Holandii - ale tam, aby podjąć pracę, musi uzyskać wizę z prawem do pracy. Informacje w tej sprawie dostępne są w Ambasadzie Holandii.

Wyjazd z Polski przed uzyskaniem obywatelstwa opóźnia jednak możliwość uzyskania tego obywatelstwa.

Natomiast po uzyskaniu obywatelstwa, Pani mąż może swobodnie szukać zatrudnienia w krajach, w których Polacy mogą podejmować pracę - zarówno w Holandii, jak w Wielkiej Brytanii.


Data odpowiedzi:

2011-07-29 11:34:15

Komentarze

2011-07-31 11:30
Aby usunąć, wpisz hasło:

Dziekuje za odpowiedz, chcialam dodac,ze moj maz jest w Polsce do marca 2011 a wniosek o pobyt tymczasowy zlozylismy w czerwcu. Mam dodatkowe zapytanie maz ma mozliwosc podpisania umowy z polska firma, ktora chce meza delegowac do Wielkiej Brytanii (wraz ze mna i dzieckiem),czy to ze bedzie pracowac za granica przekresli otrzymanie dalszego pozwolenia na staly pobyt w Polsce oraz mozliwosc otrzymania polskiego obywatelstwa?Zalezy nam zeby nie utracic prawa do pobytu w Polsce oraz mozliwosci uzyskania obywatelstwa polskiego.I jeszcze jedno zapytanie czy gdy maz bedzie zatrudniony w polskiej firmie w Wielkiej Brytanii moze dodatkowo pracowac w innej brytyjskiej firmie?Polski pracodawca bedzie poinformowany oraz wyrazi zgode aby maz pracowal rowniez dla brytyjskiej firmy.Dziekuje

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii