Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

dzien dobry jestem ukrainka mam meza polaka razem juz 11 lat,mame trujke dzieci.ja z dziecmi mieszkam na ukrainie a mez pracuje w anglii.my chcemy cala rodzina zamieszkac w polsce i zeby ja mogla pracowac.czy potrzebuje zazwolenie na prace? jezeli tak to gdzie moge zrobic takie zazwolenie? dziekuje.

Odpowiedź

Jako żona polskiego obywatela ma Pani prawo do pracy w Polsce bez zezwolenia. Jest jednak jeden warunek! Podstawą Pani pobytu w Polsce musi być zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony wydane w związku z małżeństwem z obywatelem Polski.

Z treści pytania trudno ocenić, czy posiada Pani obecnie jakiś dokument uprawniający do pobytu w Polsce.

Jeżeli nie, najprostszą drogą w Państwa sytuacji wydaje się podjęcie takich działań:

  • przyjazd Pani do Polski na podstawie wizy (najlepiej, aby mąż albo ktoś z członków polskiej rodziny, jeżeli mąż nie ma obecnie miejsca zamieszkania w Polsce, wystawił Pani zaproszenie),
  • następnie, już w Polsce, ubieganie się o zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony.

O to zezwolenie należy złożyć wniosek w Wydziale Spraw Cudzoziemców Urzędu Wojewódzkiego właściwego ze względu na Państwa polskie miejsce pobytu.

W trakcie trwania procedury nie będzie Pani miała prawa do wykonywania pracy, natomiast po otrzymaniu zezwolenia na pobyt będzie Pani miała prawo do pracy bez konieczności ubiegania się o dodatkowe zezwolenie na pracę.

Aby Pani mogła uzyskać zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony w Polsce - Pani mąż powinien wrócić do Polski. Jeśli będzie nadal mieszkał w Anglii, polski urząd może Pani odmówić wydania takiego zezwolenia.

Warto też pamiętać, planując przyjazd do Polski z dziećmi, aby zaproszenie dla Państwa obejmowało też dzieci - i Pani i dzieci muszą mieć wizy, aby wjechać do Polski (chyba, że dzieci mają polskie obywatelstwo).

Także składając wniosek o zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony dla Pani trzeba pamiętać o legalizacji pobytu dzieci.


Data odpowiedzi:

2011-06-13 09:37:16

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii