Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Witam, Rok temu moj maz- cudzoziemiec, otrzymal karte czasowego pobytu na 1 rok. Zaraz po otrzymaniu karty wyjechalismy razem do innego kraju w strefie Schengen ze wzgledu na moje studia - dostalam stypendium z programu ERASMUS, moj maz dostal tam prace a ja kontynuuje nauke. Teraz zbliza sie czas na przedluzenie karty czasowego pobytu w Polsce i nie wiem co mam powiedziec na przesluchaniu, czy przyznac, ze bylismy za granica ze wzgledu na moje studia, czy nic o tym nie wspominac? Czy straz graniczna ma informacje na temat naszych wyjazdow z Polski i ile przebywalismy poza granicami? Jak urzad moze rozpatrzec nasza sprawe?

Odpowiedź

Straż Graniczna ma informacje na temat Państwa pobytu za granicą wtedy, gdy fakt przekraczania granicy został odnotowany - byli Państwo kontrolowani na granicy, macie stemple w paszporcie itp.

Trzeba jednak pamiętać, że nawet gdy przekroczyli Państwo granice bez kontroli dokumentów, składanie fałszywych zeznań jest karalne! Jeśli sprawa wyjdzie na jaw, osobie podającej nieprawdziwe informacje grożą konsekwencje karne. Składanie fałszywych zeznań w procedurze legalizacyjnej jest też podstawą do odmowy wydania zezwolenia na pobyt.

Karty czasowego pobytu są wydawane cudzoziemcom w sytuacji, gdy cudzoziemiec ma udokumentowaną potrzebę pobytu w Polsce przez okres dłuższy niż trzy miesiące. Jeśli nadal Pani studiuje za granicą i oboje przebywacie za granicą, Urząd zgodnie z prawem powinien odmówić Pani mężowi karty pobytu.

Jeśli w kraju, w którym Pani studiuje, Pani mąż ma zezwolenie na pobyt i pracę - lepiej zabiegać o przedłużenie możliwości legalizacji pobytu i pracy męża w tym kraju, a następnie składanie nowego wniosku o zezwolenie na pobyt w Polsce wtedy, gdy Państwo wrócą do Polski.

Takie rozwiązanie zaburza ciągłość pobytu Pani męża w Polsce (i na przykład dłużej będzie musiał czekać na możliwość ubiegania się o prawo stałego pobytu w Polsce), ale jest legalne.


Data odpowiedzi:

2011-05-18 10:25:42

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii