Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

Witam!Prosze o pomoc.Jestem zona polaka,zlozylam dokumenty na karte tymczasowego pobytu,jeszcze nie dostalam odmowe,ale prawdopodobnie dostane,bo wyszlo ze bylam deportowana z polski 5 lat temu,a ten fakt ukrylam.Co mam w tej sytuacji robic?gdzie mam sie odwolac,i czy moga mnie naprzyklad z Polski deportowac?Mamy normalny slub,nie fikcyjny.Szukam rowniez namiary na jakiegos prawnika albo instytucje,ktora moze w tej sytuacji pomoc albo udzielic konsultacji.Bardzo prosze o pomoc,jestem zalamana.Chce normalnie zyc,nie chce bym jakis gosc w urzedzie decydowal o przyszlosci naszej rodziny

Odpowiedź

Jeśli ukryła Pani fakt deportacji kilka lat temu - może Pani rzeczywiście nie otrzymać polskiej karty pobytu. Zgodnie z przepisami składanie fałszywych zeznań czy podawanie niezgodnych z prawdą informacji we wniosku o zezwolenie na pobyt w Polsce jest podstawą do odrzucenia wniosku.

Jednocześnie, jako żona Polaka, nie może Pani być z Polski deportowana (to jest możliwe w wyjątkowych sytuacjach, gdyby zagerażała Pani porządkowi publicznemu czy bezpieczeństwu państwa).

W przypadku odmowy wydania karty będzie Pani miała nieuregulowaną sytuację prawną - wprawdzie Pani nie deportują, ale Pani sytuacja będzie trudna. Bez polskich dokumentów nie będzie Pani mogła podjąć pracy, ubezpieczyć się czy leczyć w ramach państwowego systemu pomocy medycznej.

Rzeczywiście warto byłoby, gdyby skorzystała Pani z porady prawnika - polecamy np. Helsińską Fundację Praw Człowieka i Stowarzyszenie Interwencji Prawnej. Dane teleadresowe znajdzie Pani w dziale KONTAKTY na naszej stronie.


Data odpowiedzi:

2010-12-21 13:07:26

Komentarze

2011-01-01 17:19
Aby usunąć, wpisz hasło:

Mieliśmy podobną sytuację,wyjechaliśmy na Ukrainę ,w konsulacie we Lwowie,nieodpłatnie i w ciągu jednego dnia otrzymaliśmy wizę pobytową na 350 dni i teraz po powrocie do Polski będziemy spokojnie ubiegać się o kartę pobytu...Podczas wyjazdu na granicy,straż graniczna dokładnie sprawdziła historie pobytu żony,wszystkie dokumenty,koniecznie trzeba mieć akt ślubu.Sprawdzanie trwało kilkadziesiąt minut,strażnik zadaje podchwytliwe pytania,na które trzeba odpowiadać zgodnie z prawdą,inaczej można dostać zarzut wprowadzenia w błąd funkcjonariusza.W drodze powrotnej już bez problemów wjechaliśmy do Polski.

2011-01-02 23:46
Aby usunąć, wpisz hasło:

Dziękujemy serdecznie za odpowiedź. Prosze nam jeszce tylko napisać czy ta wiza pobytowa która została wydana aż na tyle dni uprawnia żonę do podróżowania miedzy Ukrainą a Polską czy tylko do legalnego pobytu żony na teranie RP ? Ta wizyta w ambasadzie we Lwowie była wcześniej umawiana czy mozna tę sprawe bez problemu załatwić bez wczesniejszego umawiania się. No i ostatnie pytanie... Jeśli zona jest z innego regionu niż Lwowski, to nie jest problem ? Nie powinna jechac do siebie do ambasady pod którą podlega ?

2011-01-03 21:28
Aby usunąć, wpisz hasło:

Jest to wiza MULTI pozwalająca na wielokrotne przekraczanie granic Polski i Ukrainy.Wniosek o wydanie wizy można złożyć w konsulacie bez uprzedniego umawiania,bez kolejki,mąż musi okazać paszport przy wejściu.Należy złożyć wniosek o wizę polską nie Schengen! Wszystkie dokumenty skopiowane,mąż musi napisać odręcznie zaproszenie,przed złożeniem wniosku,odbiór wizy w trybie ekspres bezpłatnym w ciągu dwóch dni.Informacje ,które pisze dotyczą naszej sytuacji i nie wiem czy takie procedury są stosowane w każdym przypadku.Jeśli chodzi miejsce złożenia to nie wiem czy jest rejonizacja.Jeżeli mają Państwo pytania służymy pomocą.Pozdrawiamy,powodzenia!!!

2011-01-03 21:54
Aby usunąć, wpisz hasło:

Ewentualnie inną drogą legalizacji,jest złożenie odwołania od decyzji Wojewody do Szefa ds, Cudzoziemców.Odwołanie takie można złożyć w Urzędzie przy ul.Długiej.Na czas rozpatrywania odwołania dostanie Pani wizę proceduralną.Można złożyć wyjaśnienia i uzupełnić zeznania.Jeżeli również wtedy będzie negatywna decyzja, przed upływem końca ważności wizy lepiej wyjechać do konsulatu i zrobić wizę...

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii