Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

DZIEŃ DOBRY PAŃSTWU!!DZIĘKUJĘ ZA WCZEŚNIEJSZĄ POMOC I ZWRACAM SIE PO RAZ KOLEJNY Z PYTANIEM DOTYCZĄCYM POBYTU STAŁEGO I PASZPORTU. URZĄD WYZNACZYŁ NAM KOLEJNY TERMIN ROZMOWY W ZWIĄZKU Z TYM MOJE PYTANIE ILE CZASU MA URZĄD NA UDZIELENIE DECYZJI. CZY JESLI MĄZ OTRZYMA POBYT STAŁY TO ILE POTEM MUSI CZEKAC NA UZYSKANIE PASZPORTU POLSKIEGO I CZY W TYM CZASIE MUSI PRZEBYWAC W POLSCE, BOWIEM MAMY W PLANACH PRZEPROWADZIC SIE ZA GRANICE. BARDZO PROSZE O ODPOWIEDZ.

Odpowiedź

Nie wiem, o jakiego rodzaju pobyt stały Państwo wystąpili.

Według informacji Wydziału Spraw Cudzoziemców Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego, zezwolenia na osiedlenie się wydawane są z reguły w ciągu 60-90 dni, natomiast zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego - do 90 dni.

Zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony rozpatrywane są z kolei z reguły w czasie 45- 90 dni.

Urząd podkreśla, że czas rozpatrywania wniosków jest jednak indywidualny - a cudzoziemiec otrzymuje pisemną informację, gdy czas rozpatrywania wniosku się przedłuża (co się zresztą często zdarza). Prawo daje możliwość przedłużania czasu rozpatrywania wniosku, gdy jest to potrzebne.

Po uzyskaniu zezwolenia, mąż będzie jeszcze czekał około dwa tygodnie na wydanie karty pobytu, która potwierdza fakt posiadania tego zezwolenia.

Jeśli chodzi natomiast o polski paszport - mąż może wnioskować o ten dokument dopiero, gdy będzie miał polskie obywatelstwo. O to obywatelstwo może ubiegać się trzy lata po ślubie z obywatelką Polski, przy założeniu, że dwa lata przed złożeniem wniosku mieszka w Polsce. Wniosek o to obywatelstwo może złożyć w ciągu pół roku od Państwa trzeciej rocznicy ślubu - wówczas prawo przewiduje ułatwioną procedurę ubiegania się o obywatelstwo. Po tym czasie uzyskanie obywatelstwa będzie trudniejsze.

Plan wyjazdu za granicę utrudni uzyskanie przez męża polskiego obywatelstwa.


Data odpowiedzi:

2010-03-02 12:07:58

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii