Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

WITAM SERDECZNIE! mieszkam w Polsce juz prawie 18 lat jestem obywatelem ukr. mieszkam caly czas na karcie czasowego pobytu.. teraz ubiegam sie o karte Rezydenta WE.. mam taki problem, moja dziewczyna wyjechala do Wielkiej Brytanii.. pracuje.. i chcialbym do niej dołączyc.. wiem ze potrzebuje wizy.. ale prosze mi powiedziec cos wiecej na ten temat, jak najlepiej to wszystko zrobic zeby miec jaknajmniej z tym problemow.. chcialbym tez dodac ze Złozylem ponad rok temu wniosek o obywatelstwo Polskie, mam nadzieje ze w tym roku otrzymam jakaś decyzje.. ale do tego czasu chcialbym juz być z swoja Kobietą no i oczywiscie nie byc na jej utrzymaniu tylko legalnie pracowac.. jesli niedosc jasno opisalem problem, prosze pytać.. z gory dziekuje za pomoc.. czekam niecierpliwie..

Odpowiedź

W mojej opinii w Pana sytuacji najlepiej poczekać choć na jedną decyzję (a najlepiej na obywatelstwo). Karta Rezydenta WE oznacza prawo do stałego pobytu w Polsce (pod pewnymi warunkami). Wyjazd z Polski w czasie oczekiwania na tę kartę jest nieco niedogodny - wyjeżdżając musi Pan ustanowić pełnomocnika, który będzie z Urzędu Wojewódzkiego odbierał korespondencję w Pana sprawie.

Jeśli posiada Pan ważną kartę czasowego pobytu - może Pan przekraczać granicę (do wjazdu do Wielkiej Brytanii będzie Pan tak czy inaczej potrzebował wizy, o tym za chwilę), jeśli ma pan obecnie tylko stempel w paszporcie potwierdzający oczekiwanie na rozpatrzenie wniosku o rezydenta - nie ma Pan prawa do przekraczania granic na jego podstawie. Wówczas, gdyby uzyskał Pan brytyjską wizę i wyjechał, w celu powrotu do Polski potrzebowałby Pan wnioskować o polską wizę. Istnieje osobny rodzaj wizy wydawanej w celu odbioru karty pobytu wydanej cudzoziemcowi w Polsce, więc nie jest to niemożliwe - ale oznacza dodatkowe formalności. Polską kartę pobytu musiałby Pan odebrać osobiście - powrót do Polski w tym celu byłby konieczny.

Z kartą rezydenta czy bez potrzebuje Pan wizy, aby wjechać do Wielkiej Brytanii. Ten kraj przewiduje tzw. EEA Family Permit, rodzaj wizy rodzinnej (i narzeczeńskiej) przeznaczonej dla małżonków/narzeczonych obywateli m.in. Polski. Jeśli Pana związek z narzeczoną jest długi i potrafi Pan to udokumentować, a pana narzeczona ma uregulowaną sytuację w Wielkiej Brytanii, może Pan próbować wnioskować o ten rodzaj wizy. Informacje w tej sprawie uzyska Pan w brytyjskim konsulacie w Warszawie albo Krakowie. EEA Family Permit daje cudzoziemcowi jednocześnie prawo do pobytu w Wielkiej Brytanii oraz prawo do pracy. Oczywiście może Pan też wnioskować o każdy inny możliwy rodzaj wizy do Wielkiej Brytanii - spełniając przewidziane do każdego rodzaju wizy warunki.

Według naszej wiedzy, oczekiwanie na polskie obywatelstwo z reguły trwa dwa-trzy lata. Może Pan sprawdzić w Urzędzie Wojewódzkim, w którym składał Pan wniosek o obywatelstwo, na jakim etapie jest rozpatrywanie Pana wniosku i jakie są rokowania w sprawie terminu uzyskania decyzji. Jeśli termin jest krótki - to znacznie prościej byłoby poczekać na obywatelstwo i wjechać do Wielkiej Brytanii bez wizy, z prawem do pracy.


Data odpowiedzi:

2012-01-09 22:46:52

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Z przykrością zawieszamy serwis Infolinii. Od ponad roku udzielamy porad na zasadzie wolontariatu - ale skala pytań znacznie przerasta nasze możliwości nieodpłatnego działania. Odblokujemy usługę, gdy tylko pozyskamy środki na prowadzenie Infolinii. Nadal udzielamy informacji telefonicznie i poprzez e-mail.
Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie prowadzona dzięki wolontariackiej pracy PFM. Wcześniej, (2012-2014) prowadzona była w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii