Infolinia Migracyjna

WAŻNE! Zmiany w prawie o cudzoziemcach od 1 maja 2014!
Ta odpowiedź jest ARCHIWALNA, czeka na weryfikację zgodności z aktualnym stanem prawnym

Pytanie

WITAM SERDECZNIE! mieszkam w Polsce juz prawie 18 lat jestem obywatelem ukr. mieszkam caly czas na karcie czasowego pobytu.. teraz ubiegam sie o karte Rezydenta WE.. mam taki problem, moja dziewczyna wyjechala do Wielkiej Brytanii.. pracuje.. i chcialbym do niej dołączyc.. wiem ze potrzebuje wizy.. ale prosze mi powiedziec cos wiecej na ten temat, jak najlepiej to wszystko zrobic zeby miec jaknajmniej z tym problemow.. chcialbym tez dodac ze Złozylem ponad rok temu wniosek o obywatelstwo Polskie, mam nadzieje ze w tym roku otrzymam jakaś decyzje.. ale do tego czasu chcialbym juz być z swoja Kobietą no i oczywiscie nie byc na jej utrzymaniu tylko legalnie pracowac.. jesli niedosc jasno opisalem problem, prosze pytać.. z gory dziekuje za pomoc.. czekam niecierpliwie..

Odpowiedź

W mojej opinii w Pana sytuacji najlepiej poczekać choć na jedną decyzję (a najlepiej na obywatelstwo). Karta Rezydenta WE oznacza prawo do stałego pobytu w Polsce (pod pewnymi warunkami). Wyjazd z Polski w czasie oczekiwania na tę kartę jest nieco niedogodny - wyjeżdżając musi Pan ustanowić pełnomocnika, który będzie z Urzędu Wojewódzkiego odbierał korespondencję w Pana sprawie.

Jeśli posiada Pan ważną kartę czasowego pobytu - może Pan przekraczać granicę (do wjazdu do Wielkiej Brytanii będzie Pan tak czy inaczej potrzebował wizy, o tym za chwilę), jeśli ma pan obecnie tylko stempel w paszporcie potwierdzający oczekiwanie na rozpatrzenie wniosku o rezydenta - nie ma Pan prawa do przekraczania granic na jego podstawie. Wówczas, gdyby uzyskał Pan brytyjską wizę i wyjechał, w celu powrotu do Polski potrzebowałby Pan wnioskować o polską wizę. Istnieje osobny rodzaj wizy wydawanej w celu odbioru karty pobytu wydanej cudzoziemcowi w Polsce, więc nie jest to niemożliwe - ale oznacza dodatkowe formalności. Polską kartę pobytu musiałby Pan odebrać osobiście - powrót do Polski w tym celu byłby konieczny.

Z kartą rezydenta czy bez potrzebuje Pan wizy, aby wjechać do Wielkiej Brytanii. Ten kraj przewiduje tzw. EEA Family Permit, rodzaj wizy rodzinnej (i narzeczeńskiej) przeznaczonej dla małżonków/narzeczonych obywateli m.in. Polski. Jeśli Pana związek z narzeczoną jest długi i potrafi Pan to udokumentować, a pana narzeczona ma uregulowaną sytuację w Wielkiej Brytanii, może Pan próbować wnioskować o ten rodzaj wizy. Informacje w tej sprawie uzyska Pan w brytyjskim konsulacie w Warszawie albo Krakowie. EEA Family Permit daje cudzoziemcowi jednocześnie prawo do pobytu w Wielkiej Brytanii oraz prawo do pracy. Oczywiście może Pan też wnioskować o każdy inny możliwy rodzaj wizy do Wielkiej Brytanii - spełniając przewidziane do każdego rodzaju wizy warunki.

Według naszej wiedzy, oczekiwanie na polskie obywatelstwo z reguły trwa dwa-trzy lata. Może Pan sprawdzić w Urzędzie Wojewódzkim, w którym składał Pan wniosek o obywatelstwo, na jakim etapie jest rozpatrywanie Pana wniosku i jakie są rokowania w sprawie terminu uzyskania decyzji. Jeśli termin jest krótki - to znacznie prościej byłoby poczekać na obywatelstwo i wjechać do Wielkiej Brytanii bez wizy, z prawem do pracy.


Data odpowiedzi:

2012-01-09 22:46:52

Komentarze

Twój komentarz
E-mail Hasło do usunięcia

Powrót do listy pytań w tej kategorii

UWAGA!
Nasze odpowiedzi nie stanowią w świetle prawa porady prawnej. Mają charakter wyłącznie informacyjny!

Jeśli wśród powyższych pytań nie ma interesującej Cię odpowiedzi, zadaj swoje pytanie. Zostanie ono dołączone do listy powyżej, gdy nasz ekspert udzieli na nie odpowiedzi.

Nie bój się pytać – nie przekazujemy informacji o pytających żadnym urzędom ani firmom.

Twoje pytanie

E-mail
Podpis

Podanie adresu e-mail nie jest obowiązkowe. Pozwala nam powiadomić Cię, gdy odpowiedź na Twoje pytanie znajdzie się w bazie Infolinii. Twój email i podpis NIE BĘDZIE widoczny w odpowiedzi!

Opinie internautów o infolini Oceń nas

Infolinię Migracyjną wspierają:

Infolinia Migracyjna jest obecnie (2012-2014) prowadzona w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców 2. Projekt jest prowadzony w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej oraz Wojewodą Mazowieckim. Działa dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Państw Trzecich oraz budżetu państwa.

Projekt prowadzony był w latach 2009-2011 dzięki współfinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu na rzecz Integracji Obywateli Państw Trzecich oraz budżetu państwa, w ramach projektu Centrum Informacyjne dla Cudzoziemców, prowadzonego w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej i Wojewodą Mazowieckim.

Infolinia Migracyjna powstała przy wsparciu udzielonym przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Opinie internautów o Infolinii